Linkovi

Koronavirus i popuštanje mjera: Nepoznanice za građane širom svijeta


Šišanje u frizerskom salonu u Francuskoj pod novim okonostima (Foto: REUTERS/Stephane Mahe)
Šišanje u frizerskom salonu u Francuskoj pod novim okonostima (Foto: REUTERS/Stephane Mahe)

Plastične pregrade u lokalima i milioni maski na licima – svakodnevica je miliona građana širom svijeta u danu u kom države, pogođene globalnom pandemijom koronavirusa pokušavaju da se vrate redovnijem načinu života, nakon primjene striktnih mjera suzbijanja Kovida 19.

Francuska i Belgija popuštaju mjere blokade, u Holandiji djeca se vraćaju redovnoj nastavi – u Španiji je građanima dozvoljeno odlazak u restoranske bašte.

Sve te države nastoje da pokrenu svoje posrnule ekonomije u nadi da će izbjeći drugi talas pandemije koronavirusa, objavila je AP.

Najznačajnija mjera koja se primjenjuje je društveno distanciranje – međutim nije potpuno jasno kako će se primjenjivati u javnom prijevozu i u školama.

Strahovanja od novih žarišta

U Njemačkoj, Vuhanu, u Kini, kao i u Južnoj Koreji postoje bojazni o potencijalnom širenju infekcije – pošto se Kovid 19 pojavio u jednoj fabrici mesa, zatim gradu u kome su zabilježeni prvi slučajevi virusa u svijetu, i u Južnoj Koreji gdje je zabilježeno da je jedan posjetilac noćnog kluba povezan sa 85 novih slučajeva zaraze.

Građanima Francuske – za izlazak iz domova u ponedjeljak nisu bile potrebne posebne dozvole. Bilo je gužvi na nekoliko stanica pariske podzemne željeznice, koje su bile epicentar zaraze virusom u tom gradu, ali izostale su saobraćajne gužve. Takođe, svega polovina lokala bila je otvorena duž poznate Avenije Šanzelize.

Frizeri su tokom prethodnog vikenda održavali probe ponovnog otvaranja svojih lokala – planirajući da naplate jednokratnu naknadu za upotrebu zaštitne opreme mušterijama

“Friziranje bez zakazivanja će biti prošlost”, rekla je za AP Brižit Lost koja očekuje da će joj se broj mušterija prepoloviti.

Blizu polovine od 47 miliona građana Španije ponedjeljak provodi u režimu ublaženih državnih mjera suzbijanja pandemije – uz mogućnost da se socijalizuju, odlaze u manje prodavnice i odlaze u restorane i barove otvorenog tipa. Međutim, najveći gradovi Madrid i Barselona ostali su pri primjeni striktnijih mjera u borbi protiv Kovida 19.

U Grčkoj – AP je razgovarao sa Smaragdom Petridou koja je bila u kupovini kozmetičkih proizvoda.

"Ne plašim se da uđem u lokal ako se poštuju mjere zaštite. Kupovaćemo, šta drugo da radimo? I prodavnicama je važno da prežive”, zaključuje ta građanka Grčke.

Život sa virusom

U Njemačkoj su ponovo otvorene teretane. Međutim, njemačke, ali i francuske vlasti objavile su da će povećanje broja oboljelih na dnevnom nivou uzrokovati pooštravanje mjera

"Moraćemo da naučimo da živimo s virusom", rekao je ministar zdravlja Olivije Veran.

Južnokorejske vlasti već su reagovale oštrije – odloživši nastavak prekinute školske godine i uvele ograničenje za noćne klubove i barove. Trenutno pokušavaju da pronađu 5.500 građana koji su tokom vikenda posjetili seulski kvart za zabavu. To čine provjerom transakcija kreditnih kartica, podataka sa mobilnih telefona i snimaka sigurnosnih kamera.

Od "Ostani kod kuće" do "Budi na oprezu"

U Velikoj Britaniji, premijer Boris Džonson, jedan od svjetskih državnika koji je prebolio koronavirus, najavio je neznatno ublažavanje restriktivnih mjera – pozvavši istovremeno građane da ne ugroze ostvareni napredak u borbi protiv pandemije. Dio građana je djelimično zbunjen – od kada su britanske vlasti izmjenile slogan koji je glasio „Ostani kod kuće“, u “Budi na oprezu”. Škotska, Vels i Sjeverna Irska zadržale su prethodni moto.

Britanski premijer je rekao da bi u tekućoj nedjelji građane koji svoje poslove ne mogu da obavljaju od kuće, kako se izrazio, trebalo aktivno podsticati da odlaze na svoja radna mjesta. Takođe, Džonson je rekao da bi cilj trebalo da bude da se škole i prodavnice otvore 1. juna – ukoliko postoji mogućnost držanja broja oboljelih pod kontrolom.

„Neće nas pokretati puka nada ili ekonomska potreba“, obećao je Džonson. „Navodiće nas nauka”, ukazao je britanski premijer.

Međutim, kako je zabilježio AP, na londonskoj željezničkoj stanici Vaterlo nisu baš svi građani ubeđeni u to.

„Nervozan sam zbog povratka. Imam porodicu koja je od samog početka pandemije u izolaciji. Strahujem da sada rizikujem”, rekao je Piter Osu, radnik na gradilištu.

U Indiji je, u ponedjeljak, zabilježen najveći dnevni porast broja novoobolelih – i to u danu kada je najavljena obnova željezničkog saobraćaja. Posljedice striktnih mjera u toj zemlji najviše su se odrazile na radnike-migrante i njihove porodice.

U svijetu, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, ukupan broj oboljelih od koronavorusa iznosi 4.132.365. Prema istom izvoru – širom svijeta preminulo je 283.387 ljudi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG