Linkovi

Kina će pristalice nezavisnosti Tajvana smatrati doživotno krivično dogovornim


Arhiv - Tajvanska zastava tokom proslave Nacionalnog dana zastave, u Taojuanu, Tajvan, 8. oktobra 2021.
Arhiv - Tajvanska zastava tokom proslave Nacionalnog dana zastave, u Taojuanu, Tajvan, 8. oktobra 2021.

Kina će ljude koji podržavaju nezavisnost Tajvana učiniti doživotno krivično odgovornim, rekla je u petak portparolka kineske Kancelarije za poslove Tajvana.

Ovo je prvi put da je Kina izrekla konkretnu kaznu predviđenu za ljude za koje se smatra da podržavaju nezavisnost Tajvana, dok rastu tenzije između kopnenog dijela Kine i samoupravnog ostrva koje Kina smatra svojim.

Kineska kancelarija je imenovala tajvanskog premijera Su Ceng-Čanga, predsjednika parlamenta Ju Si-Kuna i ministra spoljnih poslova Džozefa Vua kao ljude koji se "tvrdoglavo zalažu za nezavisnost Tajvana" i prvi put objavila da je sastavila listu ljudi koji su obuhvaćeni ovom kategorijom.

Kina će kazniti ljude sa liste tako što im neće dozvoliti da uđu na kopno i u kineske posebne administrativne regione Hong Kong i Makao, rekla je portparolka Žu Fenglijan u saopštenju u petak.

Ljudima sa crne liste neće biti dozvoljeno da sarađuju sa entitetima ili ljudima sa kopna, niti će njihovim kompanijama ili entitetima koji ih finansiraju biti dozvoljeno da profitiraju na kopnu, rekla je ona.

Tajvanski političari djelimično se oslanjaju na donacije kompanija za finansiranje svojih predizbornih kampanja. Mnoge tajvanske kompanije ostvaruju profit od poslovanja sa kopnom. Desetine hiljada Tajvanđana trenutno radi na kopnu, u Kini.

Kina će takođe preduzeti "sve druge neophodne mjere" protiv ovih ljudi, rekla je Žu.

Ona je rekla da je poruka koju Kina želi da pošalje pristalicama nezavisnosti Tajvana glasi: "Oni koji zaborave svoje pretke, izdaju otadžbinu i podjele zemlju, nikada neće završiti dobro i biće odbačeni od naroda i sudiće im istorija".

Tajvanski savjet za poslove s kopnom (Kinom) nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG