Linkovi

Mars u fokusu svemirske trke u 2020.


Umjetnički prikaz solarne oluje koja je pogodila Mars (Foto: REUTERS/NASA/Goddard Space Flight Center/Handout)
Umjetnički prikaz solarne oluje koja je pogodila Mars (Foto: REUTERS/NASA/Goddard Space Flight Center/Handout)

Trka za osvajanje svemira u 21. vijeku zasnovana je na istraživanju mogućnosti za slijetanje na planetu Mars. Pola vijeka nakon slijetanja na Mjesec – Zemljani planiraju zauzimanje novog kursa u trci istraživanja svemira novog doba. 

"U 2020. planiramo prva istraživanja planete Mars”, plan je Kine – čije je planove objelodanio Wu Janhua, predstavnik državne svemirske službe.

Agencije tokom 2020. planiraju da pošalju robote na razdaljinu od četvrt milijarde kilometara – da istraže Mars prije nego što na tu planetu upute ljude.

Američka svemirska agencija NASA u julu namjerava slanje misije na nekadašnju deltu rijeke koja sadrži tragove mikrobiološkog života utisnute u stenje. Poslije toga slijedi pokušaj da se stenje dopremi na Zemlju u 2030. - tim godinama.

Istovremeno, Kina planira slanje svemirskih vozila orbitera i lendera.

"U samo jednom putovanju namjeravamo da obavimo let oko planete, pošaljemo sondu i sletimo - kao što smo to uradili na Mjesecu”, objavio je Wu Janhu.

Površina planete Mars fotografisana sa orbitera NASA
Površina planete Mars fotografisana sa orbitera NASA

Pripreme sprovode u testnom području u predgrađu Pekinga. Simuliraju slijetanje na Mars – planetu na kojoj gravitaciono polje iznosi svega trećinu vrijednosti u poređenju sa Zemljinim.

Evropska svemirska agencija i ruski Roskosmos udružili su snage u misiji pod nazivom EgzoMars. Roverom opremljenim bušilicom planiraju da proučavaju Ovaj rover su opremili bušilicom koja omogućava proučavanje unutrašnjosti Marsa. Tim EgzoMarsa nastoji da njihovo istraživanje bude odobreno u aprilu 2020.

"Ako bismo dobili odobrenje to bi ujedno značilo i dozvolu za otpremanje svemirske letjelice u Bajkonur u Kazahstanu za lansiranje u periodu koji traje od 26. jula do 11. avgusta. Propuštanje tih termina značilo bi odlaganje lansiranja na period duži od dvije godine. Tako da smo svi veoma motivisani da doskočimo izazovima”, objašnjava Francois Spoto iz Evropske svemirske agencije.

Uspješno slijetanje u 2021. za Evropsku svemirsku agenciju bilo bi prvo od 2016. koje je okončano neuspješno.

Planeta Mars fotografisana sa udaljenosti od 6000 kilometara - sa eksperimantalnog satelita Mars Cube One
Planeta Mars fotografisana sa udaljenosti od 6000 kilometara - sa eksperimantalnog satelita Mars Cube One

Ujedinjeni Arapski Emirati nastoje da prvu letjelicu u svemir pošalju u julu sljedeće godine. Poduhvat pod nazivom “Misija nade” prvi je pokušaj arapskog i islamskog sveta da stignu do planete Mars. Sheikha Al Maskari, iz Svemirske agencije UAE, kaže da je fokus na istraživanju atmosfere te planete.

"Istraživaćemo njen donji, srednji i viši dio. Svrha je da razumijemo način na koji gasovi napuštaju tu planetu”, kaže ona.

Na površini Marsa trenutno se nalaze dvije letjelice. Oblijeće ga šest satelita. Do sada su samo Sjedinjene Države uspešno sletjele i upravljale vozilom na površini te planete.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG