Linkovi

Posada sa prvim astronautom iz Turske lansirana prema svemirskoj stanici


Članovi misije Axiom 3, s lijeva na desno, stručnjak za misiju Marcus Wandt iz Švedske, specijalist za misiju Alper Gezeravcı iz Turske, pilot Walter Villadei iz Italije i komandant Michael López-Alegria iz Španije.
Članovi misije Axiom 3, s lijeva na desno, stručnjak za misiju Marcus Wandt iz Švedske, specijalist za misiju Alper Gezeravcı iz Turske, pilot Walter Villadei iz Italije i komandant Michael López-Alegria iz Španije.

Prvi turski astronaut i još tri člana posade koji predstavljaju Evropu lansirani su u četvrtak sa Floride na put do Međunarodne svemirske stanice u najnovijoj komercijalno dogovorenoj misiji teksaškog pokretača Axiom Space.

Kapsula SpaceX Crew Dragon koja nosi kvartet Axiom poletjela je na raketi Falcon 9 oko sat vremena prije zalaska sunca iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu, započevši planirani 36-satni let do laboratorije u orbiti.

Lansiranje je prikazano uživo na zajedničkom webcastu Axiom-SpaceX.
Očekivalo se da će Crew Dragon sa autonomnim upravljanjem stići do Međunarodne svemirske stanice (ISS) rano u subotu ujutro i pristati na ispostavu koja kruži oko 400 km iznad Zemlje i trenutno je nastanjena sa sedam redovnih članova posade.

Video uživo je pokazao dvostepeno 25 spratova visoko lansirno vozilo kako juri u djelomično oblačno nebo iznad atlantske obale Floride na vrhu vatrenog, žućkastog repa izduvnih gasova.

Raketa SpaceX Falcon 9 sa kapsulom Crew Dragon lansira se sa platforme LC-39A tokom Axiom misije tri (Ax-3) u svemirskom centru Kennedy, u Cape Canaveralu, Florida, 18. januara 2024.
Raketa SpaceX Falcon 9 sa kapsulom Crew Dragon lansira se sa platforme LC-39A tokom Axiom misije tri (Ax-3) u svemirskom centru Kennedy, u Cape Canaveralu, Florida, 18. januara 2024.

Kamere u odeljku za posadu emitovale su snimke četvorice muškaraca vezanih u svojoj kabini pod pritiskom, mirno sjedeći u bijelo-crnim odelima za letenje sa šljemovima dok se raketa vinula prema svemiru.

Devet minuta nakon lansiranja, gornji stepen Falcona 9 isporučio je kapsulu posade u preliminarnu orbitu.

Odgovarajući na čestitke iz kontrole misije, komandir leta Michael López-Alegría je radio s Crew Dragon-a: "Kao što sam rekao, to je timski sport. Hvala vam, momci."

Nekoliko minuta ranije, donji stepen rakete za višekratnu upotrebu, nakon što se odvojio od ostatka svemirskog broda, odletio je nazad na Zemlju i bezbjedno se spustio na zonu za slijetanje blizu mjesta lansiranja, izazivajući klicanje koje se čulo iz kontrolne sobe.

Misija je bila treći takav let koji je organizovao Axiom sa sjedištem u Hustonu u posljednje dvije godine, kompanija koja šalje astronaute koje sponzoriraju strane vlade i privatna preduzeća u Zemljinu orbitu.

Kompanija svojim kupcima naplaćuje najmanje 55 miliona dolara za svako sjedište astronauta.

Svemisrka šetnja ruskih kosmonauta
Svemisrka šetnja ruskih kosmonauta

DVIJE NEDELJE ORBITALNOG ISTRAŽIVANJA

Planovi za misiju Axiom-3 predviđaju da će se sada biti oko 14 dana u mikrogravitaciji na ISS-u, vodeći više od 30 naučnih eksperimenata, od kojih su mnogi bili fokusirani na efekte svemirskih letova na ljudsko zdravlje i bolesti.

Još simboličnost, misija odražava sve veći broj nacija koje se upuštaju u Zemljinu orbitu kao način povećanja globalnog prestiža, vojne snage i satelitskih komunikacija.

Turska, dugogodišnji aplikant za članstvo u EU, bila je spremna da uđe u ekskluzivni, ali rastući klub gostujućih zemalja ISS-a tako što će poslati Alpera Gezeravčija, 44, veterana turskog ratnog zrakoplovstva, na debitantski ljudski svemirski let svoje zemlje kao specijalistu u misiji Ax-3.

Njemu su se pridružili: pukovnik talijanskog ratnog zrakoplovstva Walter Villadei, 49, pilot Ax-3; Švedski avijatičar Marcus Wandt, 43, još jedan specijalista misije; i López-Alegría, 65, penzionisani NASA-in astronaut i dvojni državljanin Španije i Sjedinjenih Država.

Lopez-Alegrija, izvršni direktor kompanije Axiom, takođe je komandovao prvom misijom kompanije na ISS u aprilu 2022.

Axiom je označio kao "prvu sveevropsku komercijalnu misiju astronauta" do svemirske stanice.

Ako sve prođe glatko, na ISS-u će ih dočekati sedam članova trenutne redovne posade - dva Amerikanca iz NASA-e, jedan astronaut iz Japana i Danske i tri ruska kosmonauta.

U maju 2023., Axiom-2 je lansirao gostujući tim od dva Amerikanca i dva Saudijca, uključujući Rayyanu Barnawija, biomedicinsku naučnicu koja je postala prva Arapkinja ikad poslana u orbitu, u osmodnevnu misiju na ISS.

SpaceX, privatno finansirana raketna i satelitska kompanija milijardera Elona Muska, obezbjeđuje Axiomove lansirne rakete i kapsule za posao pod ugovorom, kao i za NASA-ine misije na ISS.

SpaceX također vodi kontrolu misije za lansiranje rakete iz sjedišta kompanije u blizini Los Angelesa.

NASA, osim što je opremila lansirnu lokaciju na Cape Canaveralu, preuzima odgovornost za astronaute nakon što dođu na svemirsku stanicu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG