Linkovi

Svemirska letjelica X-37B vratila se na Zemlju nakon 7 mjeseci u orbiti


Letjelica američkog ratnog zrakoplovstva X-37B
Letjelica američkog ratnog zrakoplovstva X-37B

Letjelicu X-37B je kompanija Boeing prvotno izgradila za NASA-u, ali je kasnije projekt bio prebačen na vojno zrakoplovstvo

Jučer se na Zemlju vratila američka letjelica bez posade – ponekad opisivana kao mala verzija svemirskog raketoplana – nakon što je u orbiti provela sedam vrlo tajnovitih mjeseci. Dužnosnici američkog zrakoplovstva objavili su da je letjelica X-37B ispunila sve zadane ciljeve, ali nisu dane nikakve pojedinosti. Letjelica je bila lansirana u svemir pomoću rakete, kao da je satelit.

Letjelicu X-37B je kompanija Boeing prvotno izgradila za NASA-u, ali je kasnije projekt bio prebačen na vojno zrakoplovstvo. Letjelica je duga 9 metara, s rasponom krila od 4 metra. Teška je oko 5 tona, a može koristiti solarne ploče kao energiju za sustave koji su u nju ugrađeni. Za razliku od većeg svemirskog raketoplana, X-37B ima straga dva stabilizatora umjesto jednog repnog krila. Dužnosnici nisu kazali koliko košta letjelica.

Misija raketoplana Discovery odgođena do veljače

Posljednja misija svemirskog raketoplana Discovery odgođena je barem do početka veljače kako bi inžinjeri podrobnije proučili napukline u vanjskom spremniku goriva te letjelice. Discovery je trebao poletjeti za Međunarodnu svemirsku postaju u studenom, ali je lansiranje bilo odgođeno zbog izvjesnih problema. Odgoda ove misije znači da do posljednje misije – one raketoplana Endeavor – neće doći prije travnja. NASA obustavlja program shuttleova nakon tih dviju misija.

XS
SM
MD
LG