Linkovi

Dvije svemirske letjelice prolijeću pored Venere, koristeći njenu gravitaciju za dalji let


Arhiv - Fotografija Venere napravljena od podataka koje je prikupio svemirski brod Magellan i Pioneer Venus Orbiter.
Arhiv - Fotografija Venere napravljena od podataka koje je prikupio svemirski brod Magellan i Pioneer Venus Orbiter.

Dvije svemirske letjelice će ove nedjelje proletjeti pored Venere u razmaku od nekoliko sati, jedna za drugom, koristeći ovaj manevar kako bi izveli malo dodatnog naučnog istraživanja na putu ka glavnim ciljevima svojih misija, u centru Sunčevog sistema.

Sonda Solar Orbiter Evropske svemirske agencije, u saradnji sa NASA-om, letjeće oko Venere rano u ponedjeljak, koristeći gravitaciju planete kako bi izašla na kurs ka pozicijama za posmatranje polova Sunca.

Otprilike 33 sata kasnije, evropsko-japanska svemirska letkelica BepiColombo približiće se Veneri još više, u manevru osmišljenom da joj pomogne da naglo uspori i bezbjedno se usmjeri ka orbiti Merkura 2025. godine.

"Bez ovog preleta, ne bismo mogli da stignemo na našu ciljnu planetu", rekla je Elsa Montagnon​, menadžerica operacija svemirskih letjelica govoreći o BepiColombu. "Energija potrebna za ulazak u orbitu Merkura bila bi pretjerano skupa u smislu pogonskog goriva."

Obje sonde imaju brojne naučne instrumente, od kojih će neki biti korišteni za bliži pogled na Veneru dok se budu približavali planeti.

Mjerenja će biti pridodata onima koje je snimila japanska sonda Akatsuki, koja je već u orbiti oko Zemljinog toplog susjeda. NASA i Evropska svemirska agencija planiraju da do kraja decenije pošalju još tri misije na Veneru.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG