Linkovi

Kometa Nishimura postaje vidljiva poslije više od 400 godina


Kometa Nisimura u svemiru. (Foto: AFP PHOTO/NASA/DAN BARTLETT )
Kometa Nisimura u svemiru. (Foto: AFP PHOTO/NASA/DAN BARTLETT )

Novootkrivena kometa prolazi kroz naš kosmički komšiluk prvi put poslije više od 400 godina.

Osobe koje posmatraju zvijezde širom sjeverne hemisfere trebalo bi da vide što je prije moguće - bilo ove nedjelje ili početkom sljedeće - jer će proći još 400 godina prije nego što se lutajuća ledena kugla vrati.

Kometa, koja je prečnika jednog kilometra, bezbjedno će proći pored Zemlje 12. septembra, na razdaljini od 125 miliona kilometara.

Oni koji rano ustaju treba da gledaju ka sjeveroistočnom horizontu oko sat i po prije zore - da budemo precizni, manje od 10 stepeni iznad horizonta u blizini sazviježđa Lava. Kometa će biti sve svijetlija kako se bude približavala Suncu, ali će se spustiti niže na nebu, zbog čega će je biti teško uočiti.

Iako je vidljiva golim okom, kometa je veoma blijeda na nebu.

„Dakle, zaista vam je potreban dobar dvogled da biste je vidjeli, a također morate da znate gdje da tražite”, rekao je Paul Chodas, menadžer NASA Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje.

Kometa će se približiti Suncu – bliže nego što je Merkur – otprilike 17. septembra prije nego što napusti Sunčev sistem. To je pod pretpostavkom da se ne raspada kada se približi Suncu, iako je Chodas rekao „vijerovatno će preživjeti prolazak”.

Italijanski astronom Gianluca Masi, osnivač projekta virtuelnog teleskopa, napisao je u mailu da naredna nedjelja predstavlja „posljednju izvodljivu šansu“ da se kometa vidi sa sjeverne hemisfere prije nego što se izgubi u sunčevom odsjaju.

„Kometa trenutno izgleda nevjerovatno, sa dugim, visoko strukturiranim repom, zadovoljstvo je gledati teleskopom”, rekao je on.

Ako preživi dodir sa Suncem, kometa bi trebalo da bude vidljiva na južnoj hemisferi do kraja septembra, rekao je Masi.

Ljubitelji gledanja u zvijezde prate rijetku zelenu kometu još otkako ju je sredinom augusta otkrio japanski astronoma amater Nishimura. Kometa je sada dobila ime po njemu.

Neobično je da amater otkrije kometu, s obzirom na sva profesionalna istraživanja neba moćnim zemaljskim teleskopima, rekao je Chodas i dodao: „ovo je njegovo treće otkriće, svaka mu čast”.

Kometa je posljednji put prošla pre oko 430 godina, rekao je Chodas. To je otprilike deceniju ili dvije prije nego što je Galileo izumio teleskop.

XS
SM
MD
LG