Linkovi

Švedski parlament izglasao nepovjerenje vladi


Švedski premijer Stefan Lofven i ministarka prosvjete Ana Ekstrom izlaze iz parlamenta poslije glasanja 21. juna 2021. (Foto: Reuters)
Švedski premijer Stefan Lofven i ministarka prosvjete Ana Ekstrom izlaze iz parlamenta poslije glasanja 21. juna 2021. (Foto: Reuters)

Švedski paralment izglasao je nepovjerenje vladi levog centra koju vodi premijer Stefan Lofvien, što je zemlju dovelo u stanje duboke političke neizvjesnosti dok se bori sa pandemijom COVID 19.

Lofven, koji je poražen psole skoro sedam godina na vlasti, zbog plana da se smanji kontrola stanarine za novoizgrađene stanove, sada ima nedjelju dana da podnese ostavku i predsjedavajućem parlamenta preda zaduženje da formira novu vladu, ili pak zakaže prevremene izbore.

Dok traje blokada parlamenta, a ankete pokazuju da stranke lijevo i desno od centra imaju prilično ravnomjernu podršku birača, politička kriza se možda neće brzo riješiti, iako ekonomisti kažu da aktuelna situacija vjerovatno neće imati veći uticaj na ekonomiju.

"Vlada sada ima sedam dana da odluči i održaćemo razgovore sa drugim strankama”, izjavio je Lovfen na konferenciji za novinare.

Erikson globus u Stokholomu (Foto: Wikipedia/Holger.Elgard)
Erikson globus u Stokholomu (Foto: Wikipedia/Holger.Elgard)

"Važno je samo ono što je najbolje za zemlju. Radićemo što brže možemo”, rekao je premijer.

Nacionalistička stranka Švedske demokrate je pozvala na glasanje pošto je bivša komunistička Ljevičarska partija povukla podršku vladi Lofvenovih socijaldemokrata zbog reforme kontrole stanarine, koja je važno pitanje za mnoge birače.

Za izglasavanje nepovjerenja vladi bilo je potrebno 175 od 349 glasova u parlamentu, a prijedlog je podržao 181 poslanik.

63-godišnji Lofven je prvi švedski premijer kome je izglasano nepovjerenje na osnovu prijedloga opozicije. Švedska je članica EU i ima oko 10 miliona stanovnika.

Još se ne zna kome će se predsjedavajući parlamenta obratiti da formira novu vladu ukoliko Lofven podnese ostavku imajući u vidu sastav parlamenta, ali ankete pokazuju da ni prijevremeni izbori možda neće donijeti jasnu situaciju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG