Linkovi

Švedska: Turska traži previše za odobrenje zahtjeva za pridruživanje NATO-u


Švedska je uvjerena da će Turska odobriti njen zahtjev za pridruživanje NATO savezu, ali neće ispuniti sve uslove koje je Ankara postavila za svoju podršku, rekao je u nedjelju švedski premijer.

„I Turska potvrđuje da smo uradili ono što smo rekli da ćemo učiniti, ali također kažu da žele stvari koje mi ne možemo ili ne želimo da im damo”, rekao je premijer Ulf Kristersson na konferenciji istraživačkih centara za odbranu u Švedskoj.

Finska i Švedska potpisale su trosmjerni sporazum s Turskom 2022. godine s ciljem prevazilaženja prigovora Ankare na njihovo članstvo u NATO.

Oni su u maju podnijeli zahtjev za pridruživanje NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali Turska se usprotivila i optužila te zemlje za skrivanje militanata, uključujući i iz zabranjene Kurdistanske radničke partije

Na konferenciji za novinare kasnije u nedjelju, Kristersson je rekao da su zahtjevi koje Švedska nije mogla ili nije željela ispuniti izvan okvira trosmjernog memoranduma.

„S vremena na vrijeme Turska pominje pojedince koje žele da budu izručeni iz Švedske. Na to sam rekao da se ta pitanja rješavaju u okviru švedskog zakona”, rekao je on.

Ankara je izrazila razočaranje odlukom vrhovnog švedskog suda objavljenom krajem prošle godine da zaustavi zahtjev za izručenje novinara koji je navodno povezan s islamskim učenjakom Fetullahom Gulenom, kojeg Turska okrivljuje za pokušaj državnog udara.

XS
SM
MD
LG