Linkovi

Švedska premijerka priznala poraz, desnica se sprema za formiranje vlade


Ulf Kristerson, lider Umjerene partije, i premijerka Magdalena Anderson, liderka socijaldemokrata, u TV duelu u gradu Ekilstuna, 8. septembra 2022.
Ulf Kristerson, lider Umjerene partije, i premijerka Magdalena Anderson, liderka socijaldemokrata, u TV duelu u gradu Ekilstuna, 8. septembra 2022.

Lider Umjerene partije Švedske Ulf Kisteršon izjavio je da će započeti rad na formiranju nove vlade, nakon što je premijerka Magdalena Anderšon priznala da su njene socijaldemokrate izgubile na opštim izborima održanim proteklog vikenda.

Umjerena stranka, Švedske demokrate, demohrišćani i liberali po svemu sudeći će imati 176 od 349 mesta u parlamentu, prema najnovijim podacima izborne komisije. Preostao je da se prebroji još mali broj glasova ali je malo vjerovatno da će to značajnije promijeniti rezultat.

"Počinjem rad na formiranju nove vlade koja će moći da realizuje stvari", poručio je Kristeršon u video snimku koji je objavio na svom nalogu na Instagramu.

Izbori su prekretnica u švedskoj politici, budući da je anti-imigraciona stranka Švedske demokrate, sa korijenima u pokretu bjelačkih supremacista, na pragu da stekne uticaj nad vladinom politikom.

Uspjeh stranke, koja je preuzela mjesto druge najveće partije u zemlji od Umjerene partije Ulfa Kristeršona, izavao je strah da je švedska tolerantna, inkluzivna politika sada dio prošlosti.

Međutim, mantra Švedskih demokrata da su problemi u zemlji - a posebno porast kriminala i bandi - rezultat decenija previše fleksibilne imigracione politike, imala je odjeka kod mnogih glasača.

Kristeršon je najavio da će izgraditi vladu "za sve Šveđane i sve građane."

"Postoji velika frustracija u društvu, strah od nasilja, zabrinutost za ekonomiju, situacija u svijetu je vrlo neizvjesna i politička polarizacija je postala prevelika čak i u Švedskoj", poručio je. "Zato je moja poruka da želim da radim na jedinstvu, a ne podelama."

Iako su Švedske demokrate osvojile više glasova od Kristeršonove Umjerene partije, lider demokrata Džimi Akeson ne može da dobije široku podršku desnice koja je potrebna da bi se smijenile socijaldemokrate.

Kristeršon će vjerovatno pokušati da formira vladu sa demohrišćanima, a u parlamentu oslanjati na podršku Švedskih demokrata i liberala.

Brojanje glasova sa opštih izbora u Švedskoj.
Brojanje glasova sa opštih izbora u Švedskoj.

Premijerka Anderšon je priznala poraz ali je upozorila da mnoge Šveđane brine uspjeh Švedskih demokrata. "Vidim vašu zabrinutost, i dijelim je", izjavila je.

Švedske demokrate žele da njihova zemlja uvede najstrožije zakone o imigracionoj politici u Evropskoj uniji, uključujući mogućnost da se ljudima uskrati pravo na traženje azila na osnovu vjerskih razloga ili njihove pripadnosti LGBTQ populaciji.

Stranka želi da sreže ekonomske povlastice za imigrante, i da veća ovlaštenja policiji, uključujući u zonama u problematičnim predgrađima, kao i da dozvoli pretrage bez konkretne sumnje da je počinjeno krivično djelo.

Očekuje se da Švedske demokrate osvoje 20,6% ukupnih glasova, naspram 19,1% glasova za Umjerenu partiju. Socijaldemokrate će imati 30,4%.

XS
SM
MD
LG