Linkovi

Svečana večera u Buckinghamskoj palači - prilika da se oda počast 'posebnim odnosima' Amerike i Britanije


Svečana večera u Buckinghamskoj palači - prilika da se oda počast 'posebnim odnosima' Amerike i Britanije
Svečana večera u Buckinghamskoj palači - prilika da se oda počast 'posebnim odnosima' Amerike i Britanije

Predsjednik Barack Obama je Ujedinjeno kraljevstvo nazvao 'najbližim saveznikom Amerike' – i u Afganistanu i Iraku kao i u globalnom ratu protiv terorizma. Američki je predsjednik posebno zahvalio britanskom narodu na žrtvama koje je njegova vojska podnijela u tim sukobima.

Sinoć je u čast američkom predsjedniku Baracku Obami u Buckinghamskoj palači u Londonu britanska kraljica organizirala svečanu večeru. Ovaj je događaj bio prilika da se dignu čaše u čast američko-britanskom prijateljstvu i savezništvu.

Predsjednik Obama je u Britaniji u sklopu svoje turneje Europom za koje je – prije Britanije - posjetio Irsku a nakon Londona odlazi u Francusku i Poljsku.

Predsjednik je u zdravici pred uzvanicima govorio o 'posebnom odnosu' s Britanijom i njezinim narodom, kakav Amerika nema niti s jednom drugom zemljom. On je Ujedinjeno kraljevstvo nazvao 'najbližim saveznikom Amerike' – i u Afganistanu i Iraku kao i u globalnom ratu protiv terorizma. Američki je predsjednik posebno zahvalio britanskom narodu na žrtvama koje je njihova vojska podnijela u tim sukobima.

Kraljica Elizabetha je u svojoj zdravici poželjela dobro zdravlje predsjedničkoj obitelji, dodavši da je 'cijeli svijet sigurniji i bogatiji uvijek kada su Amerika i Britanija jedna uz drugu'.

Američki se predsjednik danas sastaje s premijerom Davidom Cameronom a obratit će se i britanskom parlamentu.

Predsjednik svoju turneju po Europi završava u Poljskoj gdje će se među ostalim susresti is predsjednicima i premijerima srednje-europskih država.

******

Predsjednik Obama je tek drugi američki predsjednik kojeg je Britanija pozvala u službeni državni posjet. Prvi je bio pozvan Obamin prethodnik, predsjednik George Bush koji je u Britaniji u službenom državnom posjetu bio u jesen 2003.

Britaniju su posjećivali mnogi američki predsjednici, no London službeni državni posjet definira kao 'formalni posjet šefa strane države kojem je cilj ojačati veze s Britanijom'.

Za ovih posjeta naglašena je uloga kraljevske obitelji kao domaćina, a tu su i događaji poput sinoćnje svečane državne večere te odsjedanja gostiju u kraljevskoj rezidenciji.

******

Predsjednik Barack Obama će u nedjelju posjetiti saveznu državu Missouri u kojoj je u nedavnom tornadu poginulo najmanje 116 ljudi. Bila je to najgora prirodna nepogoda te vrste u posljednjih 60 godina.

Predsjednik je za svog posjeta Londonu izjavio da će savezna vlada iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se pomoglo žrtvama te obnovio opustošeni kraj.

XS
SM
MD
LG