Linkovi

Sve više žrtava koronavirusa, Trump planira olakšice, New York uveo zonu izolacije


Predsjednik SAD Donald Trump i sekretar za finansije Steven Mnuchin tokom današnjeg susreta sa republikanskim senatorima na Capitol Hillu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Predsjednik SAD Donald Trump i sekretar za finansije Steven Mnuchin tokom današnjeg susreta sa republikanskim senatorima na Capitol Hillu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Broj zaraženih koronavirusom raste u Sjedinjenim Državama, gdje je umrlo 27 ljudi, a razboljelo se više od 850.

Guverner države New York najavio je uspostavljanje zone izolacije od jednog i po kilometra u predgrađu New Yorka gdje je registrovan najveći broj oboljelih.

Novi virus izazvao je i zabrinutost da će u Sjedinjenim Državama doći do recesije, poslije nekoliko burnih nedjelja na Wall Streetu. Predsjednik Donald Trump sastao sa kongresnim liderima da bi razmotrio pružanje olakšica privatnim kompanijama i pojedincima koji trpe finansijske posljedice zbog epidemije.

Predsjednik Trump došao je na Capitol Hill da bi zatražio poreske olakšice na primanja i druge “velike povlastice”, kako bi se ublažile ekonomske posljedice koronavirusa.

Nešto ranije, Trump i potpredsjednik SAD Mike Pence sastali su se sa kompanijama za zdravstveno osiguranje.

Predsjednik Trump i potpredsjednik Pence u razgovoru sa predstavnicima privatnih kompanija za zdravstveno osiguranje (Foto: Reuters/Leah Mills)
Predsjednik Trump i potpredsjednik Pence u razgovoru sa predstavnicima privatnih kompanija za zdravstveno osiguranje (Foto: Reuters/Leah Mills)


"Sve osiguravajuće kompanije, koje su ovdje danas, pristale su da odbace participaciju u vezi sa testovima na koronavirus i da svoje polise prošire da obuhvate liječenje od koronavirusa”, rekao je Trump.

Pored poreskih olakšica, predsjednik Trump obećao je druge mjere stimulisanja ekonomije, uključujući zajmove malim preduzećima i pomoć aviokompanijama, hotelskoj i industriji krstarenja.

"Razgovaraćemo i o tome kako da pomognemo ljudima koji su plaćeni na sat da ne dođu u poziciju da ne primaju plate”, kaže on.

U ponedjeljak, berzanski indeks Dow Jones izgubio je više od 2.000 poena, zbog čega je trgovina na berzi privremeno zaustavljena, što je izazvalo strah od recesije.

Mark Zandi, analitičar kompanije “Moody's analitics” nije optimista.

"Postoji veliki rizik da će američka ekonomija ući u recesiju, a virus naneti ogromnu štetu ekonomskoj aktivnosti”, kaže on.

Koronavirus polako se približava i samom predsjedniku - nekoliko članova Kongresa, koji su imali kontakt sa Trumpom, među kojima je i njegov novi šef osoblja Mark Meadows su u samoizolaciji, pošto je jedna osoba zaražena virusom prisustvovala konferenciji konzervativne organizacije CPAC u blizini Washingtona prije desetak dana.

Trump je izjavio da je spreman da se testira na koronavirus, ali da je ljekar Bijele kuće procijenio da to za sada nije potrebno.

Sve je veći broj slučajeva koronavirusa u američkim državama.

Škole i veća javna mesta u New Rochelleu, predgrađu New Yorka, biće zatvorene dvije nedelje u pokušaju da se zaustavi širenje zaraze, saopštio je guverner Andrew Cuomo. Kako je saopšteno, država će poslati vojnike Nacionalne garde da očisti škole i dostavi hranu pojedincima u karantinu. To područje je epicentar izbijanja koronavirusa u državi New York i u njemu je registrovano više od stotinu od 173 potvrđena slučaja u toj državi.

Prvi smrtni slučaj koronavirusa potvrđen je danas i u državi New Jersey.

U staračkom domu u državi Washington, u kojem je došlo do najvećeg broja smrtnih slučajeva na jednom mjestu u cijeloj zemlji - svi stanari osim jednog su testirani pozitivni na COVID-19.

Upravnik doma podsjeća: "I dalje nemamo pribor da testiramo svoje osoblje”.

U državi Washington sada postoje tri staračka doma sa potvrđenim slučajevima. Potpredsjednik Pence uvjerava lokalne vlasti da će više od milion testova biti podijeljeno do kraja nedjelje.

Glavni zdravstveni zvaničnik pozvao je Amerikance da se pripreme, ali da ne paniče, i upozorio da će se stvari pogoršati prije nego što se budu poboljšale.

XS
SM
MD
LG