Linkovi

Sve više Amerikanaca muslimanske vjere proslavlja Božić


Bračni par američkih muslimana, Saman Namazikhah i Fatemeh Mokhtari Namazikhah, ukrašavaju svoju kuću za Božić prema kršćanskoj tradiciji
Bračni par američkih muslimana, Saman Namazikhah i Fatemeh Mokhtari Namazikhah, ukrašavaju svoju kuću za Božić prema kršćanskoj tradiciji

Tehmina Khan razmjenjuje poklone s obitelji i priređuje božićne zabave za svoje brojne prijatelje, muslimane koji također kite svoje domove za Božić

Božić u Sjedinjenim Državama ne slave više samo kršćani - on je postao blagdan za ljude svih vjera. U proslavi Božića sudjeluju, između ostalih, i neki Amerikanci muslimanske vjere.

Tradiciju kićenja kuće božićnim dekoracijama Saman Namazikhah i njegova supruga Fatemeh Mokhtari Namazikhah započeli su nakon vjenčanja. Međutim, oni nisu kršćani:

"Mi se smatramo Amerikancima, baš kao i Irancima i muslimanima. Mi tu ne pravimo razlike. Uživamo u proslavi Božića i u ukrašavanju kuće."

Taj bračni par kaže da time kombiniraju američku tradiciju s tradicijama njihove vlastite kulture. Amerikanka pakistanskog porijekla Tehmina Khan počela je ukrašavati kuću za Božić najviše zbog svoje djece:

"To daje svečani, praznični ton. Mi želimo sudjelovati u američkom načinu proslave, u dijeljenju i poklanjanju - jer Božić je općenito jedan radostan događaj."

Tehmina Khan razmjenjuje poklone s obitelji i priređuje božićne zabave za svoje brojne prijatelje, muslimane koji također kite svoje domove za Božić, poput Sare Khan. Ona, međutim, kaže da neki njeni prijatelji to ne odobravaju:

"Oni smatraju da Božić nema veze s muslimanskim običajima, te da to nije dio naše vjere. Oni ne slave rođenje Isusa, ali mi vjerujemo u Isusa i stoga smatramo da nije neprikladno što ga slavimo."

Usman Madha, glasnogovornik džamije Kralj Fahd u Los Angelesu komentira:

"Radi se tu o vrlo tankoj liniji. I mi vjerujemo u Mojsija. Kad kažem "vjerujemo," to znači da vjerujemo da je on jedan od najvažnijih proroka islama. Koliko muslimana otvoreno proslavlja židovsku Pashu ili Pesah?"

Usman Madha kaže da muslimani ne bi trebali svojim proslavama pridavati vjerski značaj:

"Sudjelujte, uživajte, no budite svjesni razlika...jedni su običaji kršćanski, a drugi islamski."

Koliko će muslimana obilježavati kršćanske tradicije ovisi o samoj zajednici i dobnoj skupini. Usman Madha smatra da se vjerojatno radi o vrlo malom broju osoba. Međutim, iskustvo Vallikhana Khana je drugačije:

"Mislim da svi muslimani koje poznajem slave Božić. Iako je njihova vjera snažna, oni se žele uklopiti u kulturu u kojoj žive i biti poput drugih."

Mnogi američki muslimani koji slave Božić kažu da ne gledaju na njega kao na vjerski blagdan, već jednostavno kao na vrijeme za darivanje u obitelji i među prijateljima svih vjera.

XS
SM
MD
LG