Linkovi

Sve NATO zemlje odobrile pristupanje Finske savezu


Finland NATO
Finland NATO

Turski parlament odobrio je nacrt zakona kojim se Finskoj dozvoljava ulazak u NATO, otvarajući put Helsinkiju da se pridruži zapadnom odbrambenom savezu dok rat bjesni u Ukrajini.

Turski parlament je bio posljednji među 30 članica alijanse koji je ratifikovao članstvo Finske nakon što je mađarsko zakonodavstvo usvojilo sličan zakon ranije ove nedelje, javio je Reuters.

Prihvatanje nove zemlje zahtijeva jednoglasnost svih članica.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je odluku parlamenta Turske.

"Ovo će cijelu NATO porodicu učiniti jačom i sigurnijom", napisao je Stoltenberg na Twitteru.

"Svih 30 saveznika u NATO-u je sada ratifikovalo protokol o pristupanju", rekao je Stoltenberg i dodao da će se sada Finska formalno pridružiti Alijansi "u narednim danima", naveo je generalni sekretar, prenosi Reuters.

Finska i Švedska odustale su od višedecenijske politike vojnog nesvrstavanja i podnijele zahtjev za pridruživanje zapadnom savezu prošlog maja, nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Turska se, međutim, tome suprotstavljala optužujući obje zemlje, posebno Švedsku, da su "previše blage" prema grupama disidenata koje Ankara smatra terorističkim.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoğan izjavio je 17. marta da će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom o pitanjima u vezi sa terorizmom i da će kandidatura Švedske za članstvo u NATO-u direktno zavisiti od preduzetih mjera.

XS
SM
MD
LG