Linkovi

Svečano otvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu


Početak svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Zemlja u kojoj se prije više od dvije godine pojavio koronavirus u petak je otvorila Zimske olimpijske igre. Predsjednik Kine Ši Đinping proglasio je početak olimpijskih igara na ceremoniji održanoj na Nacionalnom stadionu.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Tomas Bak je na otvaranju poručio da olimpijske igre u Pekingu označavaju "novo doba za globalne zimske sportove". Takođe je pozvao svjetske lidere da poštuju olimpijsko primirje i "daju šansu miru".

Peking je postao prvi grad koji je bio domaćih i zimskih i ljetnjih Olimpijskih igara (OI). Mnogi su ove igre preskočili zbog pandemije i političkih razloga, ali drugi su došli - poput ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ceremonija otvaranja, u kojoj je učestvovalo 3.000 izvođača, održano je prvog dana proljeća po Kineskom kalendaru i počelo je performansom plesača na temu proljeća.

Uslijedila je tradicionalna parada 91 zemlje učesnice. Ukupno učestvuje 2.871 sportista koji se takmiče u 106 disciplina različitih zimskih sportova.

Posebnim aplauzom pozdravljeni su sportski timovi Rusije i "Hong Konga, Kine".

Najviši strani zvaničnik koji prisustvuje otvaranju OI je ruski predsjednik. Dosta zemalja je diplomatski bojkotovalo odlazak na OI poslije poziva SAD, a zbog tvrdnji da Kina krši ljudska prava muslimanske, ujgurske manjine.

Publika je u mnogo manjem broju zbog pandemije, jer su organizatori odlučili da ne prodaju karte kako bi se sprečilo širenje kovida.

Olimpijske igre u Pekingu, kako podsjeća agencija Reuters, održavaju se i u svjetlu geopolitičkog suparništva kakvo nije viđeno od bojkota za vrijeme Hladnog rata 1980-tih, kada su Sjedinjene Države odbile da učestvuju na igrama u Moskvi, a Sovjetski savez bojkotovao olimpijadu u Los Anđelesu.

Dok su tenzije na obje strane Euroazijskog regiona najveće posljednjih decenija, Putin i Ši su podržali jedan drugog u pogledu niza pitanja, uključujući i u Ukrajinu gdje Zapad optužuje ruskog lidera da se priprema za rat. Moskva odbacuje te optužbe.

XS
SM
MD
LG