Linkovi

Svake godine Amerikanci u smeće bace 400 milijuna elektronskih aparata


Elektronički otpad - televizori, računala, radio-aparati i mobiteli - sve je veći ekološki problem

Chaz Miller: "Mogli bismo ostvariti i bolji postotak recikliranja nego 20 posto. Naš bi cilj trebao biti da ostvarimo iste rezultate na polju recikliranja elektronskog otpada kao one koji se postižu sa reciklažom papira."

Odlaganje elektroničkog otpada kao što su stari televizori, kompjuteri, radio prijemnici, mobiteli, i slično, postaje sve veći problem. Chris Simkins izvješćuje o ovom problem zagađenja okoliša te o jednoj kompaniji u saveznoj državi Maryland koja radi na reciklaži takozvanog e-smeća.

Elektronsko smeće, poznato pod imenom e-smeće, u američkim se domovima i biznisima povećava velikom brzinom. Ljudi ne znaju što bi s njim, pa ga bacaju u smeće. Direktor državnog programa za menadžment krutog otpada, Chaz Miller kaže da ne čudi činjenica da Amerikanci akumuliraju toliku količinu elektroničkog otpada: "Mi koristimo puno elektroničkih proizvoda. Diljem zemlje, koristi ih veliki broj ljudi, a njihov je životni vijek prilično kratak. Mobiteli se koriste nekih dvije do tri godine, kompjuteri isto tako, prije nego ih zamjenimo novima."

Američka državna agencija za zaštitu okoliša predviđa da godišnje više od 400 milijuna elektronskih naprava završi u smeću. Ova se agencija zalaže za to da što više saveznih država zabrani odlaganje ovakvog smeća, te da se ono reciklira.

Na primjer, čim stare elektronske naprave stignu u tvornicu za reciklažu u Baltimoreu, u saveznoj državi Maryland, rastavlja ih se, i odvaja dijelove koji su iskoristivi. Upravitelj ove tvornice Mike Fannon, kaže da se e-smeće dalje prodaje drugim kompanijama, koje ga daljnje rastavljaju i uzimaju dijelove koji se mogu ponovno koristiti: "Nalazimo dosta vrijednih metala koji se mogu ponovno iskoristiti, umjesto da ih se baca na odlagališta smeća. U nekim slučajevima radi se o materijalima koje se zaista ne bi ni smjelo odlagati na deponijama smeća."

Fannon dodaje da se, diljem zemlje, skoro 20 posto eletroničkog otpada reciklira. Prije trinaest godina radilo se o samo šest posto, a postotak i dalje raste, kako sve više zajednica počinje zabranjivati odlaganje ovog otpada na deponijama, u cilju spriječavanja zagađivanja deponija toksičnim materijalima poput žive i olova. Mnogi gradovi organiziraju besplatno sakupljanje starih uređaja koji se potom recikliraju.

Ove je godine nekoliko saveznih država zabranilo odlaganje elektroničkog otpada u deponijama smeća. Više od 25 drugih saveznih država već ima slične zakone kojima se ili zabranjuje odlaganje ovakvog smeća, ili omogućuje njihovo recikliranje, ili pak oboje. Chaz Miller kaže da bi se moglo učiniti još i više, kako bi se potalo recikliranje e-otpada: "Mogli bismo ostvariti i bolji postotak recikliranja nego 20 posto. Naš bi cilj trebao biti da ostvarimo iste rezultate na polju recikliranja elektronskog otpada kao one koji se postižu sa reciklažom papira."

Analitičari ove problematike kažu da su američka postrojenja za reciklažu sigurna. Oni koji se zalažu za očuvanje okoliša tvrde da mogu smanjiti količinu elektroničkog otpada u deponijama tako što bi javnost upoznali s najboljim načinima reciklaže e-otpada.

XS
SM
MD
LG