Linkovi

Sonia Sotomayor održala govor na promociji koledža u rodnom Bronxu


“Danas proslavljamo s vama i - imajući na umu što ste postigli - ispunjeni smo radošću. Vi ćete oživjeti snove sljedeće generacije. Vaša generacija je slijedila mene, a vaša će djeca slijediti vas. Zajedno ćemo izgraditi bolji svijet,” rekla je gospođa Sotomayor

Početkom lipnja diplomci u cijeloj Americi proslavili su završetak studija. Tom prilikom utjecajne osobe iz javnog života pozivane su da održe govor na sveučilišnoj promociji. Na proslavi diploma na višoj školi u New York Cityju govornik je bila sutkinja Vrhovnog suda Sonia Sotomayor.

Radost je neobuzdana na svakoj promociji dvojezične više škole Hostos u južnom Bronxu, srcu njujorške dinamične Latino zajednice. Većina od 350 studenata, koji su diplomirali prošlog tjedna, su imigranti ili djeca imigranata. Matos Rodriguez, novi direktor ovog koledža, čiji su roditelji rođeni u Porto Ricu, kaže da je za svakog od studenata diploma dvogodišnjeg studija veliko postignuće na koje su ponosni.

“To je fantastičan dan, ne samo za mene, već i za sve diplomce, za cijelu obitelj ovog koledža i za čitav Bronx! Time se stvarno pokazuje da su dvogodišnji koledži dio američkog sna.”

U ovom dijelu grada rođena je i odrasla sutkinja Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, Sonia Sotomayor, a njena majka – koja je doselila iz Porto Rica – diplomirala je na koledžu Hostos kao medicinska sestra 1973. godine, i tako utrla put uspjesima vlastite djece. U oproštajnom govoru, koji tradicionalno drži najbolji student generacije, Melissa Diaz je rekla:

“Kadgod mi je potrebna inspiracija, ugledam se na gospođu Sotomayor. Žene latinoameričkog podrijetla iz južnog Bronxa u ovoj instituciji ne bi trebale biti iznimka, već jedno od pravila. Što više žena iz zajednica poput ove završi studij i uspije u životu, više će naše društvo postajati ravnopravno.”

U dvorani gdje se održala ceremonija atmosfera je bila svečana. No, sutkinja Sotomayor bila je vrlo neposredna:

“Svakoga dana pri ulasku u sudnicu prisjetim se blagoslova koji mi je dat. Večerašnji je događaj još jedan čaroban trenutak za mene. Zahvalna sam vam što ste mi pružili mogućnost da se vratim u svoj dom, u Bronx.”

Sonia Sotomayor s lakoćom je uspostavila vezu s publikom. Usporedila je svoju obitelj s obiteljima studenata, rekavši da dolaze iz istog podneblja, da su prošli iste bitke i iste izazove kao i njena obitelj. “Svi vi koji ste prvi s diplomom u vašoj obitelji, svi vi koji ste se izborili da postignete taj rezultat, vi ste živi dokaz, poput mog brata i mene, da je uspjeh moguć,” rekla je gospođa Sotomayor.

Osim govora na promociji, njoj su pripale i druge službene dužnosti na ovoj svečanosti, uključujući i primanje medalje časti, poklon koledža Hostos. I njenoj majci, Celini Sotomayor, dodijeljena je nagrada ove škole. Međutim, sutkinja Sotomayor istaknula je da potpuni sjaj te večeri pripada diplomcima i njihovim nadama:

“Danas proslavljamo s vama i - imajući na umu što ste postigli - ispunjeni smo radošću. Vi ćete oživjeti snove sljedeće generacije. Vaša generacija je slijedila mene, a vaša će djeca slijediti vas. Zajedno ćemo izgraditi bolji svijet.”

Svečanost je nastavljena dodjelom diploma te proslavom s obitelji i prijateljima diplomaca. Mnogi od njih žive u velikom kompleksu zgrada namijenjenih obiteljima s niskim primanjima, koji je nedavno bio nazvan upravo po gospođi Sotomayor.

XS
SM
MD
LG