Linkovi

Sutkinja Azra Miletić pravosnažno oslobođena optužbi za korupciju


Arhiv - Azra Miletić pred Sudom BiH
Arhiv - Azra Miletić pred Sudom BiH

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je presudu sarajevskog Općinskog suda kojom je sutkinja Azra Miletić oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) braniteljica Jesenka Rešidović.

"Žalba Kantonalnog tužilaštva Sarajevskog kantona je odbijena kao neosnovana i potvrđena je prvostepena presuda", kazala je Rešidović.

Prvostepenom presudom sarajevskog Općinskog suda od 21. januara 2021. godine Miletić je oslobođena optužbi da je tokom 2014. i 2015. primila obećanje dara, te 5.000 eura, kako bi u jednom predmetu u kojem je postupala kao sudija Apelacionog odjeljenja Suda BiH bila donesena povoljnija presuda.

Kako je ranije navedeno u optužnici, S-1 je kao posrednik stupio u kontakt s Ramom Brkićem i Senadom Šabićem, kojima je u to vrijeme bilo suđeno za organizovani kriminal, neovlašteni promet drogama i druga djela, dok je Miletić za obećani dar trebalo da oslobodi Brkića i Šabića ili smanji kazne na koje su bili osuđeni.

Pored toga, nije dokazano da je Miletić kršila Zakon o krivičnom postupku (ZKP) postupajući kao sudija Apelacionog odjeljenja.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida prvostepena presuda po kojoj je Miletić bila osuđena na dvije i po godine zatvora te je daljnje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud.

Na žalbenoj sjednici u sarajevskom Kantonalnom sudu početkom oktobra ove godine, Kantonalno tužilaštvo je zatražilo da se ukine oslobađajuća presuda zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok je Odbrana predložila da se žalba odbije kao neosnovana.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG