Linkovi

Sustav za navodnjavanje koji je izumio američki poduzetnik Peter Frykman pomaže seljacima širom svijeta


Sustav za navodnjavanje koji je izumio američki poduzetnik Peter Frykman pomaže seljacima širom svijeta
Sustav za navodnjavanje koji je izumio američki poduzetnik Peter Frykman pomaže seljacima širom svijeta

Sarah Huber: "Našim klijentima u Kini zarada je narasla za nekih pedeset posto. To je znatno poboljšalo njihov standard – sada mogu tražiti i neki drugi posao, slati djecu na fakultet, platiti bolje zdravstvene usluge. Naš je proizvod vrlo tražen u Kini"

U Americi je sve više firmi koje rade na razvojnim projektima u siromašnim zemljama svijeta. Jan Sluizer je u San Franciscu razgovarala s izumiteljem jeftinog sustava za navodnjavanje koji posluje u Indiji i Kini.

Inženjer Peter Frykamn je na post-diplomskom studiju na sveučilištu Stanford slušao kolegij pod naslovom Poduzetništvo u neimaštini. U sklopu seminara posjetio je Etiopiju kako bi proučavao lokalna rješenja na području navodnjavanja. Peter Frykman kaže da mu nije trebalo dugo da uoči gdje je problem: "Trebalo im je navodnjavanje niskog intenziteta – koje štedi vodu a osigurava razmjerno velik urod. Ali, ono što je tamošnjim seljacima bilo na raspolaganju, bilo je skupo i previše komplicirano."

Peter Frykman je znao da je ogromna većina poljoprivrednih posjeda vrlo mala te da u zemljama u razvoju vlada nestašica vode. Ali, problem je bio i u tome kako se koristi raspoloživa voda. "Više od polovice svježe vode koristi se u poljoprivredi. U Kini i Indiji, čak i do 90 posto. A to znači da se vodi pomoću crpki dopremi do polja i onda se na njega jednostavno – prospe", kaže naš sugovornik.

Želeći navodnjavanje učiniti efikasnijim, Peter Frykman je 2008. osnovao firmu Driptech koja proizvodi jeftine irigacijske sustave za obiteljska gospodarstva. I oni se, kao veći sustavi navodnjavanja, temelje na cijevi koja je probušena na više mjesta te voda teče izravno u korijen biljke. Razlika je u spremnicima za vodu i znatno nižem pritisku koji je oslobađa – kaže Frykman.

Sarah Huber, koja je u Driptechu zadužena za prodaju, nedavno se vratila iz Indije gdje je ovaj američki proizvod vrlo tražen. "Našim klijentima u Kini zarada je narasla za nekih pedeset posto. To je znatno poboljšalo njihov standard – sada mogu tražiti i neki drugi posao, slati djecu na fakultet, platiti bolje zdravstvene usluge. Naš je proizvod vrlo tražen u Kini" - kaže gospođa Huber.

U Indiji pak sustav za navodnjavanje koji je proizvela firma Driptech omogućava uzgoj raznih kultura za cijele godine, bez obzira na sezonu monsuna – o kojoj su poljoprivrednici do sada ovisili. U Indiji Driptech posluje s agro-firmama, a u Kini s državom – koje potom dijele odnosno preprodaju proizvod seljacima. U Indiji, ovaj američki proizvod košta 150 dolara za površinu od četvrt hektara – i seljak nadoknadi plaćenu cijenu za pola godine ili manje.

Peter Frykman ponosno kaže da se njegov proizvod danas može proizvesti u bilo kojoj zemlji svijeta: "Cijela oprema za manju tvornicu stane u jedan brodski kontejner. Po cijeni od nekih 50 tisuća dolara, to možemo poslati u bilo koju zemlju. Takav pogon onda može proizvesti sustave za navodnjavanje za tisuće manjih posjeda."

S poslovne točke gledišta, najveći uspjeh firme Driptech je razvoj jeftinog sustava za navodnjavanje koji je razmjerno efikasan u uvjetima siromašnih ekonomija Trećeg svijeta.

Međutim, Peter Frykman uspjeh definira drugačije – njegov je proizvod poboljšao život stotina tisuća ljudi.

XS
SM
MD
LG