Linkovi

Sustav za navodnjavanje koji je izumio američki poduzetnik Peter Frykman pomaže seljacima širom svijeta

  • Jan Sluizer

Sustav za navodnjavanje koji je izumio američki poduzetnik Peter Frykman pomaže seljacima širom svijeta

Sarah Huber: "Našim klijentima u Kini zarada je narasla za nekih pedeset posto. To je znatno poboljšalo njihov standard – sada mogu tražiti i neki drugi posao, slati djecu na fakultet, platiti bolje zdravstvene usluge. Naš je proizvod vrlo tražen u Kini"

U Americi je sve više firmi koje rade na razvojnim projektima u siromašnim zemljama svijeta. Jan Sluizer je u San Franciscu razgovarala s izumiteljem jeftinog sustava za navodnjavanje koji posluje u Indiji i Kini.

Inženjer Peter Frykamn je na post-diplomskom studiju na sveučilištu Stanford slušao kolegij pod naslovom Poduzetništvo u neimaštini. U sklopu seminara posjetio je Etiopiju kako bi proučavao lokalna rješenja na području navodnjavanja. Peter Frykman kaže da mu nije trebalo dugo da uoči gdje je problem: "Trebalo im je navodnjavanje niskog intenziteta – koje štedi vodu a osigurava razmjerno velik urod. Ali, ono što je tamošnjim seljacima bilo na raspolaganju, bilo je skupo i previše komplicirano."

Peter Frykman je znao da je ogromna većina poljoprivrednih posjeda vrlo mala te da u zemljama u razvoju vlada nestašica vode. Ali, problem je bio i u tome kako se koristi raspoloživa voda. "Više od polovice svježe vode koristi se u poljoprivredi. U Kini i Indiji, čak i do 90 posto. A to znači da se vodi pomoću crpki dopremi do polja i onda se na njega jednostavno – prospe", kaže naš sugovornik.

Želeći navodnjavanje učiniti efikasnijim, Peter Frykman je 2008. osnovao firmu Driptech koja proizvodi jeftine irigacijske sustave za obiteljska gospodarstva. I oni se, kao veći sustavi navodnjavanja, temelje na cijevi koja je probušena na više mjesta te voda teče izravno u korijen biljke. Razlika je u spremnicima za vodu i znatno nižem pritisku koji je oslobađa – kaže Frykman.

Sarah Huber, koja je u Driptechu zadužena za prodaju, nedavno se vratila iz Indije gdje je ovaj američki proizvod vrlo tražen. "Našim klijentima u Kini zarada je narasla za nekih pedeset posto. To je znatno poboljšalo njihov standard – sada mogu tražiti i neki drugi posao, slati djecu na fakultet, platiti bolje zdravstvene usluge. Naš je proizvod vrlo tražen u Kini" - kaže gospođa Huber.

U Indiji pak sustav za navodnjavanje koji je proizvela firma Driptech omogućava uzgoj raznih kultura za cijele godine, bez obzira na sezonu monsuna – o kojoj su poljoprivrednici do sada ovisili. U Indiji Driptech posluje s agro-firmama, a u Kini s državom – koje potom dijele odnosno preprodaju proizvod seljacima. U Indiji, ovaj američki proizvod košta 150 dolara za površinu od četvrt hektara – i seljak nadoknadi plaćenu cijenu za pola godine ili manje.

Peter Frykman ponosno kaže da se njegov proizvod danas može proizvesti u bilo kojoj zemlji svijeta: "Cijela oprema za manju tvornicu stane u jedan brodski kontejner. Po cijeni od nekih 50 tisuća dolara, to možemo poslati u bilo koju zemlju. Takav pogon onda može proizvesti sustave za navodnjavanje za tisuće manjih posjeda."

S poslovne točke gledišta, najveći uspjeh firme Driptech je razvoj jeftinog sustava za navodnjavanje koji je razmjerno efikasan u uvjetima siromašnih ekonomija Trećeg svijeta.

Međutim, Peter Frykman uspjeh definira drugačije – njegov je proizvod poboljšao život stotina tisuća ljudi.

XS
SM
MD
LG