Linkovi

Susret Trumpa i pape Franje u Vatikanu


Donald Trump i Melania Trump u susretu sa papa Franjom
Donald Trump i Melania Trump u susretu sa papa Franjom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump i papa Franjo održali su polusatni sastanak u Vatikanu u srijedu, naglašavajući značaj tog susreta koji je dio prvog putovanja predsjednika SAD-a u inostranstvo i sjedišta tri Abrahamove (monoteističke) religije.

Dvojica ljudi, koji se susreću po prvi put, rukovali su se. Papa je djelovao tmurno, a predsjednik je bio namršten.

"Velika mi je čast", rekao je Trump zvaničnicima Rimokatoličke crkve, nakon što su se smjestili u papinoj privatnoj radnoj sobi.

Papa nije odgovorio dok su reporteri bili u prostoriji i nije se smijao.

Nakon zatvorenog sastanka predsjednika i pape u Apostolskoj palati, organizovan je kratki prijem za druge članove delegacije SAD.

U njoj su bili prva dama Melania Trump, državni sekretrar Rex Tillerson, savjetnik za nacionalnu bezbednost H.R. McMaster, Trumpova kćerka Ivanka i njeg suprug Jared Kushner (oboje su zvanični savjetnici predsjednika).

Tokom današnjeg susreta razmijenjeni su i pokloni.

"Ovo je poklon za vas. To su knjige Martina Lutera Kinga. Mislim da ćete uživati u njima", rekao je predsjednik papi.

Papa je Trumpu dao ono za šta je rekao da je medalja rimskih umjetnika. Rekao je da je to maslina, koja je simbol mira.

"Koristio bi nam mir", odgovorio je predsjednik.

"Potpisao sam ga lično za vas", kazao je papa Trumpu.

"To je predivno", odgovorio je predsjednik.

Poglavar rimokatoličke crkve predsjedniku također dao tri knjige koje se bave temama porodice, uživanja u gospelu i "brizi o zajedničkom domu, čovjekovoj sredini".

"Pa, čitaću ih", obećao je Trump papi.

Raniji sukob

Prema tvrdnjama nekolicine reportera kojima je dozvoljeno da prisustvuju događaju, raspoloženje je u početku djelovalo kruto. Oni su primijetili da je u početku papino lice bilo bezizražajno, ali se kasnije, tokom razmjene poklona, rasploženje opustilo.

Dvojica ljudi imali su sukob prošle godine kada je Trump, tada predsjednički kadndiat, objelodanio svoj plan da izgradi zid duž granice SAD-a i Meksika.

Papa jezuita tada je rekao da svako ko misli da gradi zidove umjesto mostova "nije kršćanin", dok je Trump taj komentar nazvao "sramotnim".

Veče prije prijema, visoki zvaničnik Vatikana, kardinal Peter Turkson iz Gane, primijetio je preko društvenih mreža da obojica , i predsednik i papa, žele da se islamski svijet oslobodi od religijskog nasilja.

"Jedan nudi mir kroz dijalog, a drugi sigurnost oružja", napisao je on na Twitteru, što se vjerovatno odnosilo na 110 milijardi dolara vrijedan sporazum koji je predsjednik SAD- postigao u Saudijskoj Arabiji nekoliko dana prije.

Prije sastanka sa Trumpom, upitan šta očekuje od tog susreta, papa je rekao novinarina da on "nikada nije želio da donosi sud prije nego što sasluša osobu".

Nakon ture kroz Sistinsku kapelu i Baziliku svetog Petra, predsjednik je napustio Vatikan i zaputio se na odvojene sastanke sa italijanskim predsednikom Sergiom Mattarellom i premijerom Paolom Gentilinijem.

Tokom dana, Trump će otputovati u Belgiju u kojoj će se u četvrtak održati NATO samit.

U petak i subotu, predsjednik se vraća u Italiju, preciznije na ostrvo Siciliju, na samit Grupe sedam.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG