Linkovi

Predsjednik Obama prihvatio ostavku generala McChrystala


Američki predsjednik je rekao kako visoko uvažava generala i da nema nikakvih neslaganja između njih dvojice po pitanju strategije u Afganistanu, dodavši da je sad već bivši zapovjednik američkih snaga utoj zemlji izvršavao sve njegove naredbe

Predsjednik Barack Obama prihvatio je ostavku glavnog američkog zapovjednika u Afganistanu generala Stanleya McChrystal nakon što se susreo danas s njim u Bijeloj kući na pola sata. Susret je održan u Ovalnom uredu, a nakon njega je general napustio Bijelu kuću. Očekivalo se da će McChrystel ostati i nazočiti redovitom mjesečnom sastanku ekipe zadužene za nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika Obame. General je je bio pozvan iz Kabula u Bijelu kuću zbog toga što je u jednom napisu podrugljivo govorio o visokim dužnosnicima administracije predsjednika Obame. Obraćajući se maloprije novinarima u Bijeloj kući američki predsjednik je rekao kako visoko uvažava generala McChrystala i da nema nikakvih neslaganja između njih dvojice po pitanju strategije u Afganistanu. Barack Obama je također dodao da je sad već bivši zapovjednik američkih snaga u Afganistanu sve njegove naredbe izvršavao. Na njegovo mjesto imenovao je generala Davida Petraeusa.

Prije negoli je krenuo iz Kabula za Washington, general je rekao da je napis u časopisu Rolling Stone bila pogreška koja se nije smjela dogoditi. U spomenutom napisu pod naslovom Odbjegli general, McChrystalovi pomoćnici nazivaju jednog visokog dužnosnika Obamine administracije "klaunom“, a drugog „ranjenom životinjom“. U tekstu se također navodi da je general bio „razočaran“ prvim susretom s predsjednikom.

Ministar obrane Robert Gates je rekao kako vjeruje da je McChrystal učinio značajnu pogrešku. Ministar je dodao da se general ispričao njemu i drugim osobama koje se spominju u spomenutom tekstu. Glasnogovornik admirala Mullena rekao je da je admiral izrazio „duboko razočaranje“ zbog ovih komentara. Zbog ove kontroverze pomoćnik generala McChrystala za tisak Duncan Boothby podnio je već prije ostavku.

S druge strane, prije susreta generala McChrystala s predsjednikom Obamom danas, glasnogovornik afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija nazvao je američkog zapovjednika partnerom od povjerenja i jednom od najvažnijih osoba u američkim odnosima s Afganistanom. Slično je mišljenje jučer izrazilo afganistansko Ministarstvo obrane rekavši kako afganistanski čelnik smatra da je McChrystal najbolji zapovjednik kojeg su Sjedinjene Države poslale u Afganistan

XS
SM
MD
LG