Linkovi

Medvjedev u SAD-u: u očekivanju većih investicija u Rusiju


Medvjedev u SAD-u: u očekivanju većih investicija u Rusiju
Medvjedev u SAD-u: u očekivanju većih investicija u Rusiju

No, iako Rusija želi američki kapital, ona ne želi da se Sjedinjene Države miješaju u unutarnje poslove Rusije, kažu moskovski analitičari

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev, koji se trenutno nalazi u posjetu Sjedinjenim Državama, želi u svoju zemlju privući američke investitore. No, iako Rusija želi američki kapital, ona ne želi da se Sjedinjene Države miješaju u unutarnje poslove Rusije.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev jasno je dao do znanja da njegov posjet Sjedinjenim Državama za cilj ima više od diplomacije. Tijekom sastanka s guvernerom Kalifornije Arnoldom Schwarzeneggerom, gospodin Medvjedev naglasio je da je ono što stvarno želi od Amerike dugoročno ulaganje.

Rekao je da bi želio da se njegovim posjetom ostvari punopravna suradnja s američkim kompanijama te da je podržao ideju o stvaranju posebnog tima za održavanje američko-ruskih poslovnih odnosa. Jedna od glavnih inicijativa gospodina Medvjedeva je poboljšanje ruske ‘high-tech’ industrije. U inovaciji i investiranju u znanost i tehnologiju on vidi način da se rusko gospodarstvo odmakne od oslanjanja isključivo na naftu i prirodni plin. Viktor Kremenuk, zamjenik direktora Ruskog instituta za američke i kanadske studije, kaže da je upitno jesu li američke tvrtke spremne ulagati u Rusiju, gdje vlada strogo kontrolira trgovinu i poslovanje.

"Najbolji način za obje strane bio bi kad bi kompanije rješavale svoja poslovna pitanja neovisno, uz veoma malu umješanost vlade. No, problem je, naravno, što je u Rusiji vlada vrlo angažirana u gospodarski život."

Iako bi velika uloga ruske vlade u gospodarstvu i problemima vezanim uz korupciju mogla predstavljati prepreku američkim ulaganjima, Viktor Kremenuk kaže da konzervativci u Rusiji ne žele da Washington diktira Moskvi kako bi trebala voditi poslove.

"S jedne strane, naravno da američke tvrtke imaju razloga za zabrinutost o stvarnoj situaciji u Rusiji. No, s druge strane, ako Amerika pokuša forsirati Rusiju da nešto učini na tom planu, to bi moglo biti kontraproduktivno."

Unatoč preprekama, analitičari kažu da posjet predsjednika Medvjedeva Sjedinjenim Državama ističe stvarni napor obaju strana za poboljšanjem odnosa.

Maria Lipman iz moskovske Zaklade Carnegie za međunarodni mir kaže da takav pozitivan posjet ne bi bio moguć za vrijeme administracije prethodnog američkog predsjednika Georgea Busha, kad su – kaže ona – ti odnosi bili manje prijateljski:

"Postavlja se pitanje radi li se zaista o dugoročnom strateškom izboru, smatra li Rusija Zapad stvarnim partnerom , možemo li vidjeti da se između dvaju zemalja gradi povjerenje… – mislim da je još prerano za zaključke."

Ruski poziv na američka ulaganja nije samo gospodarske prirode. Ta je zemlja izgubila brojne znanstvenike i inženjere koji su napustili Rusiju 1990-ih godina tijekom ekonomskih previranja koja su uslijedila nakon raspada Sovjetskog saveza. Ruska se vlada nada da će ih ovim putem privući natrag u zemlju, kako bi potaknuli razvoj domaće znanosti.

XS
SM
MD
LG