Linkovi

Susret Clinton-Ashton: Podrška euroatlanskoj integraciji Balkana


Američka državna tajnica, Hillary Clinton na press konferenciji nakon razgovora sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost, Catherine Ashton
Američka državna tajnica, Hillary Clinton na press konferenciji nakon razgovora sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost, Catherine Ashton

Američka državna tajnica, Hillary Clinton, početkom idućeg mjeseca posjetiće Balkan. Na konferenciji za medije u State departmentu, nakon razgovora sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost, Catherine Ashton, Clintonova je nagovijestila da će u Sarajevu, Prištini i u Beogradu prenijeti jedinstvenu poruku Brusselesa i Washingtona koji namjeravaju pomoći u otklanjanju prepreka evroatlanskoj integraciji regiona.

Medju brojnim globalnim pitanjima i problemima, američka državna tajnica Hillary Clinton i predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, Catherine Ashton razmotrile su i trenutnu situaciju na Balkanu. Posebnu pažnju zavrijedio je najavljeni dijalog Prištine i Beograda, utemeljen i na nedavno usvojenoj rezoluciji UN, koju su zajedno sponzorisali Srbija i članice EU.

“Veoma je važno da ubuduće, kada su u pitanju Beograd i Priština – djelujemo zajedno. To je poruka koju sam prenijela predsjedniku Tadiću I premijeru Tačiju kada smo razgovarali protekle sedmice. Svi moramo biti uključeni u proces imoramo konstruktivno razgovarati, ako želimo naprijed. Ja vjerujem da je put naprijed i za Beograd I za Prištinu – zajednička evropska budućnost”, kaže Catherine Ashton.

“SAD i EU su radile i radiće zajedno. U Beogradu i Prištini razgovoraću ne samo sa liderima već i građanima, jer je važno da i Srbi I Kosovari imaju u vidu taj cilj (zajedničku budućnost u EU). Oni će morati da riješe neka ozbiljna pitanja, a SAD i EU su spremne da posreduju u dijalogu i pomognu da dvije strane dođu do sporazuma. U konačnom, na liderima je i narodima da odluče o svojoj budućnosti. Sa optimizmom gledam na mogućnosti koje se otvaraju ukoliko te prepreke budu uklonjene”, kazala je Clintonova.

Ona će tokom predstojeće evropske turneje posjetiti i Bosnu i Hercegovinu. Njena posjeta uslijediće neposredno nakon opštih izbora. Za očekivati je da Clintonova još jednom podvuče stav koji je u ekluzivnom intervjuu za naš program prenio američki ambassador u Sarajevu, Patrick Moon – Sjedinjene Države nastaviće da pomažu reforme i demokratske procese koji doprinose evroatlanskoj budućnosti BiH.

Hillary Clinton i Catherine Ashton su u Washingtonu – između ostalog razgovarale i o zajedničkom djelovanju u aktuelnom mirovnom procesu na Srednjem istoku, onemogućavanju Irana da se domogne nuklearnog oružja i borbi protiv terorizma. Najavljeno je da će zajdničke vanjsko političke aktivnosti preciznije definirati na predstojećem samitu EU-SAD u Lisabonu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG