Linkovi

Susret Blinken-Borrell: SAD i EU sarađuju u očuvanju evropskih energetskih rezervi


Susret Borrella i Blinkena u Washingtonu (Foto: Twitter/@JosepBorrellF)
Susret Borrella i Blinkena u Washingtonu (Foto: Twitter/@JosepBorrellF)

Sjedinjene Države i Evropska unija sarađuju u očuvanju evropskih energetskih rezervi od izazova usljed ukrajinske krize, saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken.

"Koordiniramo sa našim saveznicima i partnerima i zainteresovanim stranama u energetskom sektoru, između ostalog i u vezi sa načinima na koje najbolje podijeliti rezerve energije u slučaju da Rusija prekine snabdijevanje ili otpočne sukob koji ometa protok gasa kroz Ukrajinu", rekao je Blinken tokom susreta sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepom Borrellom, saopštio je State Department, a objavio Rojters.

Istovremeno, Borrell je na društvenoj mreži Twitter objavio da je sa Blinkenom razmatrao geopolitička pitanja, a iznad svega, stanje u i okolini Ukrajine, kao i ruske prijetnje.

"Saradnja Evropske unije i SAD-a ključna je za izbjegavanje daljeg pogoršavanja i prevladavanja diplomatije", istakao je Borrell.

Visoki zvaničnik EU boravi u dvodnevnoj posjeti Washingtonu. Uoči dolaska u SAD saopštio je da je potrebno produbiti transatlantsku saradnju u oblasti energetike, klimatskih promjena i aktuelnih geopolitičkih izazova.

Rusija i Zapad su posljednjih mjeseci u klinču, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice, ali i u Bjelorusiji raspoređen značajan kontingent ruskih vojnih trupa i oružja.

Također, Rusija od Zapada traži, kako ih označava, bezbjednosne garancije da Ukrajina neće postati članica Alijanse, da će se NATO uzdržati od razmještanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana – koji, za sada, nisu dali opipljive rezultate.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG