Linkovi

Suspendovana dva pomoćnika Ministra sigurnosti BiH. Jedan optužen za ratne zločine, drugi za zloupotrebe


Council of Ministers of BiH
Council of Ministers of BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić suspendovao je Radenka Stanića i Samira Agića, pomoćnike ministra sigurnosti protiv kojih su na Sudu BiH potvrđene optužnice.

“Odluke o privremenoj suspenziji donesene su u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti.

Protiv Stanića, suspendovanog pomoćnika ministra u Sektoru za pravne, kadrovske, opće i finansijsko-materijalne poslove, u toku je suđenje za zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Vlasenice.

Tužilaštvo BiH tereti Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića za progon bošnjačkih civila nezakonitim hapšenjem, protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Prema optužnici, Stanić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, Kraljević komandir specijalnog voda poznatog i kao “Mićini specijalci”, a Garić policajac.

“Suspendovan je i Samir Agić, pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje kojem je Sud BiH prošle sedmice potvrdio optužnicu za zloupotrebu položaja”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

XS
SM
MD
LG