Linkovi

Suspendovan zvaničnik FUP-a Zoran Čegar


Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar
Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar

Nakon pisanja CIN-a, napada na novinare i velikog pritiska javnosti jedan od šefova u FUP-u je suspendovan.

Zoran Čegar je suspendovan sa funkcije šefa Sektora uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Federalna uprava policije (FUP) je objasnila da zbog zaštite zakonitosti ne može iznositi u javnost detalje o disciplinskom postupku protiv Čegara, pa nije saopćila ni koliko će trajati njegova suspenzija.

Rješenje o suspenziji donijeto je nakon što su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) objavili da je Čegar na nezakonit način sticao nekretnine u Bosni i Hercegovini te da nije obavijestio FUP o krivičnom procesu koji se vodi protiv njega u Hrvatskoj. Suđenje Čegaru počelo je krajem oktobra u Dubrovniku.

On je novinare CIN-a, koji su pratili ovaj proces, nakon suđenja vrijeđao i psovao ispred Općinskog suda, a novinarki je u dva navrata rekao i da će joj iščupati grkljan. Novinari su isti dan ove prijetnje prijavili lokalnoj policiji, a potom i Kantonalnoj policiji u Sarajevu i Jedinici za profesionalne standarde FUP-a. O napadu i otkrićima objavljenim u priči izvijestili su i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Ovo je bio drugi slučaj prijetnji novinarima CIN-a u dvadeset dana. Početkom oktobra Čegar je istoj novinarki u telefonskom razgovoru uputio niz psovki i prijetnju da će, ako ga još jednom pozove, doći tamo odakle ga zove. I ove prijetnje su prijavljene policiji.

Čegar je tada bio pozvan na intervju kako bi komentarisao otkrića novinara CIN-a, ali je molbu grubo odbio. Aludirajući na svoj položaj, rekao je tokom telefonskog razgovora da su ga o kretanjima i radu novinara obavještavali razni ljudi: “Ja sve znam, ja ne radim u trafici!”

CIN je objavio da se Čegar u Katastru Općine Ilijaš upisao kao posjednik tuđe zemlje, priloživši notarski obrađenu dokumentaciju u Loznici za koju je Javnobeležnička komora Srbije ocijenila da se „radi o grubom falsifikatu“. Također, novinari CIN-a su otkrili da je u Hrvatskoj optužen za prevaru i da mu predstoji suđenje pred Općinskim sudom u Dubrovniku. Naime, Čegara Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku tereti da je za 20 hiljada eura oštetio preduzeće za iznajmljivanje brodica i automobila „Prožura” sa otoka Mljeta. On je informaciju o optužnici skrivao od FUP-a.

Nakon objave istraživačkog teksta i informacije o napadima na novinare federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je zatražio suspenziju načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a. Naveo je da to čini zbog prijetnji novinarima, otkrića o falsifikovanju dokumentacije i optužnice za prevaru protiv Čegara.

Istovremeno, FUP je saopćio da je tragom medijskih informacija pokrenuta interna istraga protiv visokopozicioniranog policijskog službenika koji je „dovođen u negativan kontekst i u vezu sa inkriminisanim licima“.

Rješenje o suspenziji potpisao je zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman, koji je na Čegarovo mjesto imenovao Latifa Kabaša, dosadašnjeg načelnika Odjeljenja za zaštitu objekata u Sektoru uniformisane policije FUP-a.

Reakcije javnosti

Brojne domaće i međunarodne institucije su osudile napade i prijetnje visokopozicioniranog policijskog službenika Čegara na novinare CIN-a.

Napad na novinare je evidentiran i u bazi „Mapping Media Freedom“ Evropskog centra za štampu i slobodu medija. U ovoj bazi su dokumentovana kršenja slobode štampe i medija širom Evrope i dostupna su javnosti.

Posljednje u nizu je otvoreno pismo Evropskog parlamenta koje je potpisao 21 zastupnik. Oni su u svom obraćanju oštro osudili napad Čegara na novinare ispred Općinskog suda u Dubrovniku te su pozvali i Evropsku komisiju da, također, osudi ovaj čin i da zatraži zaštitu novinara.

Udruženje/Udruga “BH novinari” su od nadležnih zatražili hitno sankcionisanje policijskog službenika Čegara zbog prijetnji novinarima CIN-a.

„Ovakve monstruozne prijetnje i uvrede novinarima dolaze od visokopozicionirane osobe u policijskoj hijerarhiji, koja bi trebala biti nadležna za provedbu zakona i štititi građane od svih vrsta brutalnosti, fizičkih i verbalnih napada, a ne biti onaj koji će napadati i prijetiti“, navedeno je u saopćenju Udruženja.

Reagovalo je i Vijeće za štampu i online medije u BiH koje najoštrije osuđuje napade na novinare CIN-a: „Sprečavanje novinara u vršenju njihove dužnosti, pogotovo na ovako grub način je za svaku i najtežu osudu.“

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara Zapadnog Balkana „SafeJournalists Network“ uz osudu ovih događaja u svom članku navodi da će o ovom slučaju obavijestiti relevantne domaće i međunarodne institucije dok su Reporteri bez granica pozvali da Hrvatska i BiH moraju osigurati zaštitu novinara.

Vijest o napadu na novinare CIN-a prenijeli su brojni mediji i televizijske kuće u BiH i regionu, ali i u svijetu.

XS
SM
MD
LG