Linkovi

Napadač Tamerlan Tsarnaev odlazio na molitve u džamiju kod Bostona


Dvojica braće se mogu vidjeti na fotografijama koje su uslikali prisutni na maratonu
Dvojica braće se mogu vidjeti na fotografijama koje su uslikali prisutni na maratonu

Optuživan je da se često žestoko raspravljao o religiji, i da je kritizirao one koji nisu bili konzervativni muslimani.

Dvojica braće Čečena, koji su osumnjičeni za dvostruki bombaški napad u Bostonu, su posjećivali džamiju u Cambridge-u u Masachusetsu. Stariji brat, koji je ubijen, optuživan je da se često žestoko raspravljao o religiji, i da je kritizirao one koji nisu bili konzervativni muslimani.

Fotografije koje su potresle svijet. Dvojica osumnjičenih za bombaški napad koji se vide u pozadini mnogih fotografija koje su uslikali prisutni na maratonu. Na jednoj se čak može vidjeti i ruksak u kojem je, kako policija vjeruje, bio sakriven pretis lonac. 19-godišnji Dzokhar Tsarnaev se oporavlja u bostonskoj bolnici nakon što je ranjen u sukobu sa policijom. On se suočava sa smrtnom kaznom, ukoliko bude osuđen po federalnoj optužnici za korištenje oružja za masovno uništenje. Policija je ubila njegovog starijeg brata, Tamerlana, četiri dana nakon napada. Tamerlan je dolazio na molitve petkom, a ponekad i drugim danima, u džamiju u Cambridge-u, kod Bostona. Predstavnici džamije kažu da je on dva puta napravio scenu kada se prepirao sa hodžama, jednom vezano za proslavu Dana zahvalnosti, a drugi put za američki dan nezavisnosti. Najnovija epizoda je bila vezana za Martina Luthera Kinga Jr. Anwar Kazmi je član odbora džamije.

Osoba koja je predvodila molitvu je povukla vrstu paralele između načina na kojeg je Martin Luther King inspirirao ljude, upravo kao i poslanik Muhamed. Činilo se da je Tamerlan to vidio kao uvredu. Ustao je i usprotivio se, priča Anwar Kazmi.

Predstavnici džamije kažu da je Tamerlan hodžu nazvao nevjernikom koji truje mozak ljudi. Kongregacija se pobunila i zatražila od njega da ode, što je on i uradio. Na jednoj Youtube stranici, za koju se navodi da je Tamerlanova, postavljeni su video snimci koji pozivaju na džihad, ili sveti rat. Obojica braće su živjela u Dagestanu u Rusiji prije nego su se preselila u Sjedinjene države. Njihovi roditelji tamo još uvijek imaju kuću. Američki zvaničnici kažu da je Tamerlan posjetio Dagestan prošle godine. To područje je od interesa za militante koji žele uspostaviti islamističku državu, te su stanovnici tog dijela navikli na svakodnevno nasilje. Galia Sulemanan živi u blizini oca dvojice braće.

Ovdje uvijek ima kriminalaca, uvijek dolazi do eksplozija. Tsarnaeve poznajem samo kao dobre susjede, ne znam ništa drugo, kaže Galia Sulemanan.

Anvor, muslimanski aktivista koji nije želio pokazati lice na kameri, kaže da ne shvata zašto braća nisu aktivirala bombu u svojoj ratom razrušenoj domovini, umjesto na bostonskom maratonu.

Nema opravdanja ni u islamu, ni u radikalnom islamu, ni sufizmu, čak ni u šiitskom krilu islama za ono što se desilo u Bostonu, kaže Anvor.

Drugi kažu da Sjedinjene države trebaju promijeniti taktiku kako bi se spriječili budući napadi. Ryan Mauro radi za grupu koja promovira toleranciju i predstavlja izazov radikalnom islamu.

Moramo se fokusirati više na ideologiju, a manje na taktiku. I sve dok se ne borimo protiv same ideologije, trenutni trend islamskog terorizma širom svijeta će se povećavati, kaže Ryan Mauro.

Američki zvaničnici još uvijek nastoje utvrditi da li su braća Tsarnaev djelovala sama ili su dobila podršku i trening negdje drugo.
Napadač Tamerlan Tsarnaev odlazio na molitve u džamiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
XS
SM
MD
LG