Linkovi

Tsarnaevi su bili opsjednuti Čečenijom


Nakon dvije decenije secesionističkog nasilja u ruskoj južnoj republici Čečeniji, Rusi nisu iznenadjeni vijestima o nasilju vezanom za tu republiku. Medjutim, jutrošnje vijesti za Rusije jesu bile iznenadjenje; Ruska televizija je izvijestilas da su dva mlada Čečena osumnjičeni za teroristički napad ; no za Ruse nešto je bilo drugačije: napad se dogodio u Americi.

Posljednjih godina su etnički Čečeni optuživani za bombaške napade u moskovskom metrou, na moskovskom aerodromu kao i na jednom vozu za Moskvu. No ovaj puta, dva mlada Čečena, Tamerlan and Dzhokhar Tsarnaev, su osumnjičenici za teroristički napad u Bostonu.


U Dagestanu, tradicionalno islamskoj republici koja graniči sa Čečenijom, direktor lokalne škole Temirmagomed Davudov je rekao da je obitelj Tsarnaev stigla u Dagestan 2001. Godine iz centralno – azijske republike Kyrgystan. Tijekom drugog svjetskog rata, naime, je Staljinov režim protjerao većinu Čečena u Centralnu Aziju.

Davudov je takodjer izjavio za novinare da su dvojica braće i njihove dvije sestre išle u njegovu školu godinu dana, 2001. Godine, u Makhachkali, glavnom gradu Dagestana. Potom, kazao je Davudov, je obitelj odselila u Tursku, nakon čega u Sjedinjene Države.

Oliver Bullough, urednik odjela za Kavkaz pri londonskom Institutu za izvještavanje o ratu I miru, je rekao da čečenske izbjegličke ili imigrantske grupe često žive u izolaciji, držeći se svojih tradicija. Poznavao sam Čečene u Turskoj, kaže Bullough. Posjetio sam nekoliko njihovih izbjegličkih kampova. Oni žive totalno odvojene, izolirane živote, držeći se svojih vlastitih pravila. Nikada nije bilo nikakve konekcije s turskim društvom.

Tamerlan Tsarnaev
Tamerlan Tsarnaev
Kada je obitelj Tsarnaev napustila Kakvaz 2002. Godine, Čečenija se nalazila usred drugog po redu rata za otcjepljenje u jednom desetljeću.

Čečenski zvaničnici medjutim naglašuju da nema dokaza da je obitelj ikada živjela u samoj Čečeniji.

Andrei Soldatov, stručnjak za pitanja sigurnosti u Moskvi , je izjavio da je iznenadjen da američka obavještajna služba I bezbjedonosni zvaničnici nisu uhvatili još ranije da je Tamerlan Tsarnaev vrlo često na socijalnim mrežama I na YouTube kanalu postavljao jihadističke pjesme I video snimke. Soldatov kaže da je čečenski pjevač čije je je pjesme postavljao Tsarnaev na YouTube, vrlo radikalan, da pjeva samo o jihadu, a da su video klipovi bili uglavnom ti o operacijama koje su se vodile u Dagestanu.


Ljutiti komentari pune rusku socijalnu stranicu, Vkontakte, koja je pripadala Dzhokhar Tsarnaev-u. On je tu naveo da govori engleski, ruski I čečenski, a da su mu glavni interesi Čečenija u sve što je vezano za čečensku republiku.
Bullough, koji često putuje u Čečeniju, kaže da ta zemlja glavni problem ima s Rusijom, a ne sa Sjedinjenim Državama. MIslim da ne postoji jako anti zapadno osjećanje u čečenskom društvu. Ponavljam, kaže Bullough, ovo je mnogo vise vezano za tu dvojicu mladih ljudi I za njihove osobne problem, nego za nešto što potječe iz društva.

Ramzan Kadyrov, lider Čečenije , je s velikom ljutnjom odbacio svaku povezanost izmedju njegove republike I brace Tsarnaev. Kadyrov je na Instagramu postvio slijedeće:

"Svaki pokušaj da se povuku paralele izmedju Čečenije I Tsarnaevih, ako su krivi, je besplodan. Oni su odrasli u Sjedinjenim Državama, I njihovi pogledi I stajališta su tamo formirani. Korijene tog zla stoga treba tražiti u Americi."

U Čečeniji je Kadyrov je uveo konzervativnu vladavinu zasnovanu na islamskom šerijatskom pravu. Povremeno je čak za pobunjeništvo u region krivio Sjedinjene Države I Izrael.
XS
SM
MD
LG