Linkovi

Poljoprivredna šteta od ovogodišnje suše u SAD se smatra najgorom u posljednjih nekoliko desetljeća


Suša u Teksasu izazvala je i brojne divlje požare
Suša u Teksasu izazvala je i brojne divlje požare

Analitičari kažu da bi se njezine posljedice mogle osjetiti i u globalnoj ekonomiji jer je Amerika najveći svjetski izvoznik hrane

Dok požari bukte diljem sušom pogođenog Teksasa, farmeri i rančeri s jugozapada Sjedinjenih Država su sučeljeni s velikim gubitcima stoke i prinosa. Analitičari kažu da bi se posljedice toga mogle osjetiti u cijeloj Americi pa i u svjetskoj ekonomiji. Iz Houstona saznajemo da nema nikakvih jamstava da će ovo sušno razdoblje uskoro završiti.

U više saveznih država na srednjem i južnom zapadu Sjedinjenih Država, poljoprivredna šteta od ovogodišnje suše se, prema riječima stručnjaka, smatra najgorom u posljednjih nekoliko desetljeća.

U Teksasu se procjenjuje da je dosad izgubljeno preko pet milijardi dolara. U ovoj saveznoj državi, koja proizvodi najviše govedine, mnogi su rančeri bili prisiljeni rasprodati svoja stada zbog nedostatka stočne hrane i vode. Teksas je takodjer i najveći proizvođač sirka, te veliki proizvođač šećerne trske, kikirikija, grejpfruta, naranđa, mrkvi i dinja.

Sve su te kulture pogođene sušom, koja je takodjer naudila žetvama ječma i kukuruza u saveznim državama Oklahomi i Kansasu.

Ekonomist Bernand Weinstein sa sveučilišta Southern Methodist u Dallasu u Teksasu, kaže da će se ti gubitci široko osjetiti: "Ne samo da će pogoditi potrošače u Sjedinjenim Državama, već, s obzirom da će biti manje hrane, posebice žitarica, za izvoz, posljedice će se osjetiti na svjetskom tržištu, jer je Amerika najveći svjetski izvoznik hrane."

Weinstein također napominje da je suša pogodila i važne industrijske kulture poput pamuka, koji je važan za izvoz. U Teksasu se proizvodi oko polovica američkog pamuka, a polovica tih polja je ove godine napuštena zbog nedostatka vode.

Suša također ima negativan utjecaj na proizvodnju nafte i zemnog plina, obzirom da se u te bušotine upumpava voda do koje je sve teže doći , navodi Weinstein. Što je još više zabrinjavajuće jest da postoji mogućnost da se suša produži do sljedeće godine. Klimatolog Brian Fuchs iz Nacionalnog centra za sušne migracije pri sveučilištu Nebraska upozorava da je učestalost kiše u Sjedinjenim Državama pod utjecajem cikličkog hlađenja vode Pacifičkog oceana, poznat pod imenom La Nina.

Fuch Act: You are always..

M voice: Kišnija i sušnija razdoblja će uvijek postojati, međutim La Nina blokira prilaz tih olujnih sustava južnom dijelu Sjedinjenih Država. Tijekom ljeta činilo se da je vjerojatnost samo 10 posto da će se ove jeseni i zime La Nina ponovo formirati, no u posljednjih mjesec-dva ta je vjerojatnost porasla na oko pola-pola. Gledano povijesno La Nina je obično bila praćena s novom sljedeće godine, no obično manjeg intenziteta.

TEXT Još jedna suha godina bi još više unazadila farmere i rančere u regiji i povećala opasnost novih razornih požara koji su do sad ove godine opustošili prerije zapadnog i središnjeg Teksasa, kao i šume istočnog Teksasa. Više velikih požara u području izmedju Houstona i glavnog grada Austina nedavno je potjerala tisuće ljudi u javna skloništa i spalila tisuće kuća.

XS
SM
MD
LG