Linkovi

SAD: Rice odustala, ko ostaje...?


Susan Rice i predsjednik Obama
Susan Rice i predsjednik Obama

Republikanci su od prvih nagovještaja da bi Susan Rice mogla biti nominirana za čelnicu State Departmenta bili protiv.

Susan Rice, ambasadorica Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima, istakla je u pismu upućenom predsjednika Baracku Obami da se povlači iz procesa razmatranja njene nominacije na funkciju američke državne tajnice, odnosno čelnice State Departmenta. Prihvatajući njenu odluku gospodin Obama je u pisanoj izjavi saopštio da će Suzan Rice nastaviti obavljati funkciju američke ambasadorice u svjetskoj organizaciji i i dalje biti dio njegovog tima za nacionalnu sigurnost. Osim informacije o povlačenju Susan Rice, u posljednja 24 sata iskrsle su najave o mogućim kandidatima i za druge vrlo bitne funkcije u administraciji koju gospodin Obama ima namjeru formirati nakon ponovnog izbora.

Govoreći o odluci da se povuče, amabasadorica Rice je, gostujući u programu televizijske mreže ABC, istakla:

„Nisam željela biti učesnikom jednog mukotrpnog procesa koji bi bio vrlo politiziran i još jedan povod za oštre rasprave Demokrata i Republikanaca.“

Da podsjetimo, Republikanci su od prvih nagovještaja da bi Susan Rice mogla biti nominirana za čelnicu State Departmenta bili protiv. Po oštrini neslaganja prednjačio je senator John McCain, a ključni razlog su bile izjave gospođe Rice u kojima je branila prve procjene Bijele kuće o karakteru napada u kojem su u Libiji 11. septembra ubijeni američki amabasador i još trojica Amerikanaca.

Uz Suzan Rice kao mogući čelnik State Departmenta spominjan je i senator John Kerry. Sa njenim povlačenjem takva mogućnost sada izbija u prvi plan. Senator Kerry za sada kratko odgovara da nema komentara o tom procesu.

Senator Kerry je spominjan i kao mogući kandidat za funkciju ministra odbrane. Međutim, u posljednja 24 sata iskrslo je ime bivšeg senatora Chucka Hagela, Republikanca, veterana Vijetnamskog rata i kritičara rata u Iraku, kao kandidata za novog čelnika Ministarstva odbrane.

Predsjednik Obama će ubrzo morati odlučiti i koga nominirati za direktora Centralne obavještajne agencije. Kandidati sa najviše izleda su sadašnji vršilac dužnosti direktora CIA-e Michaell Morell i savjetnik Bijele kuće za kontra-terorističku borbu John Brennan.
SAD: Rice odustala, ko ostaje...?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00
XS
SM
MD
LG