Linkovi

Washington: Objavljena američka strategija u polju nacionalne sigurnosti


U.S. National Security Adviser Susan Rice (L) speaks to the media
U.S. National Security Adviser Susan Rice (L) speaks to the media

Savjetnica američkog predsjednika za Nacionalnu sigurnost, Susan Rice je danas predstavila novu Strategiju nacionalne sigurnosti predsjednika Baracka Obame u kojoj se kaže izmedjuostaloga kaže da se Amerika mora oduprijeti nagonu da se seže predaleko i u svaku kutak svijeta kada su u pitanju globalne krize.

Amerika predvodi sa pozicije snage, ali ni naši resursi ni naš utjecaj nisu vječni. U današnjem kompleksnom svijetu, mnogi bezbjednosne probleme sa kojima se suočavamo se ne mogu brzo i lako riješiti, naveo je predsjednik Barack Obama u novom dokumentu koji je okvir njegove strategije nacionalne bezbjednosti za predstojeći period.

U dokumentu na 35 strana , objavljenom danas prezentacijom u američkom prestižnom institutu Brookings, se ne primjećuju neke veće promjene u politici, ali se rasvjetljava američki pristup broju izazova, kao što su Islamska Država, Rusija u Ukrajini, i uzdizanje Kine.

U uvodu u strategiju, predsjednik Obama kaže da se Sjedinjene države ne smiju oslanjati samo na vojnu snagu, i ističe da je zemlja snažnija kada se mobilizira kolektivna akcija. U borbi protiv terorizma, naglasio je američki predsjednik, Sjedinjene države su se udaljile od velikih ratova na terenu, i okrenule se zajedničkim operacijama sa globalnim partnerima. Opasnost od katastrofalnih terorističkih napada protiv Sjedinjenih država je smanjena ali i dalje postoji.


Neki republikanski zakonodavci kritikuju predsjednka za ono što oni smatraju neadekvatnim odgovorom na najveće globalne prijetnje, kao što su Islamska država i kriza u Ukrajini.


Zakonom donesenim 1986, godine, predsjednik je obavezan svake godine predati strategiju nacionalne sigurnosti Kongresu, mada se to česo čini periodično.


Predsjednik Obama je posljednji put strategiju nacionalne sigurnosti Kongresu predao 2010. godine.

XS
SM
MD
LG