Linkovi

Susan Rice: Pouzdani suradnik i savjetnik, ali kontroverzna ličnost


Američka ambasadorica u UN-u Susan Rice bit će novi Obamin savjetnik za nacionalnu sigurnost. Imat će pristup do predsjednika, njegovu naklonost i povjerenje, unatoč činjenici da je zbog protivljenja u Kongresu ranije ove godine izgubila priliku da zamijeni Hillary Clinton i postane nova državna tajnica. Bila je uvučena u bitku između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu oko napada na američko diplomatsko predstavništvo u Bengaziju, u rujnu prošle godine. Margaret Besheer, dopisnica Glasa Amerike iz UN-a, predstavlja nam Susan Rice.

Ambasadorica Susan Rice washingtonska je insajderka praktički od rođenja. Kći guvernera Centralne banke SAD-a (Federal Reserve System), odrasla je u imućnim krugovima Washingtona, studirala na Stanford University, u Kaliforniji, postdiplomski radila na Oxford University, u Engleskoj.

Njezina politička karijera krenula je za prve Clintonove administracije, prvo kao jedan od posebnih pomoćnika, potom kao pomoćnica državnog tajnika za afrička pitanja.

Susan Rice je bila među prvim pristašama i savjetnicima tadašnjeg predsjedničkog kandidata Baracka Obame, a njegova ambasadorica u UN-u postala je i siječnju 2009. godine.

Profesor na American University, u Washingtonu, i autor David Bosco kaže da Rice ima snažan životopis i blizak odnos s predsjednikom Obamom.

“Ima dobro poznavanje i razumijevanje američke strane politike i to je izuzetno vrijedno i korisno. Vrlo je vrijedan i važan i njezin odnos s predsjednikom.”

U Ujedinjenim narodima, Rice je razmjenjivala otrovne strelice sa svojim ruskim partnerom i na glasu je kao težak pregovarač. Njezin diplomatski stil opisuju riječima “poslovan, energičan” i “oštar, zajedljiv”.

Nakon napada 11. rujna na američki konzulat u Bengaziju, Rice se našla usred bitke između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu.

“Oslanjala sam se isključivo na informacije koje je pružala obavještajna zajednica,” izjavila je Susan Rice na konferenciji za novinstvo u UN-u.

Republikanski senatori, među njima i Lindsey Graham iz Južne Karoline, izrazili su protivljenje izboru Susan Rice za državnog tajnika zbog izjava koje je ona dala pet dana nakon napada u kojemu su poginula četiri Amerikanca.

“Ne mislim da je zavrijedila da bude promaknuta u državnog tajnika. U ovoj zemlji dovoljno je kvalificiranih ljudi koje predsjednik može izabrati, ali nepopustljivo se protivim izboru nekoga tko je bio ključni igrač Bengazi debakla.”

Iako je Susan Rice razgovarala sa senatorima, opozicija njezinom imenovanju bila je uporna i unatoč podršci predsjednika, sama je povukla svoje ime iz razmatranja.

“Susan Rice je izvanredna ličnost,” rekao je predsjednik Obama. “Ne mogu biti ponosniji onim što je postigla.”

Novim državnim tajnikom postao je John Kerry; sada je predsjednik Obama Susan Rice imenovao savjetnikom za nacionalnu sigurnost, za položaj koji ne zahtijeva potvrdu Kongresa.
XS
SM
MD
LG