Linkovi

Suša i nestašica vode prijete načinu života na američkom Zapadu


Prosvjedi u Philadelphiji protiv frackinga
Prosvjedi u Philadelphiji protiv frackinga

Konkurentni zahtjevi i potrebe za vodenim resursima zahtjevat će donošenje teških odluka, na razini lokalnih i savezne vlade

Jedan rastući problem zabrinjava i znanstvenike i klimatologe i energetske stručnjake – potreba za vodom u proizvodnji energije, naročito u područjima pogođenima ozbiljnom sušom. Proizvodnja električne energije, bilo korištenjem fosilnih goriva bilo iz obnovljivih izvora energije, zahtjeva veliku količinu vode.

Gotovo svaki oblik proizvodnje energije koristi velike količine vode. U Sjedinjenim Državama, blizu 50% električne energije dobiveno je od ugljena, za čije je vađenje i transport te za hlađenje i podmazivanje opreme potrebna voda.

Voda se koristi i za hlađenje nuklearnog goriva kao i za proizvodnju pare za pokretanje turbina. Vodu također treba i industrija biogoriva - za navodnjavanje, proces fermentiranja i proizvodnju etanola i biodizela.

Mnogo je to vode, kaže Alexander Ochs, direktor programa za klimu i energiju pri institutu Worldwatch:

“Po megavat-satu, za ugljen treba od 500 do 1000 galona vode, za proizvodnju samo jednog megavat-sata struje. Uzmemo li sve elektrane u Americi, sve američke termoelektrane zajedno, one su u 2008. godini potrošile 50 do 170 milijardi galona vode.”

Bez vode, gotovo da nema električne energije. Čak i obnovljiva energija, poput geotermalne i solarne, koristi vodu za hlađenje opreme i čišćenje panela za skupljanje.

Upravo su takve potrebe i zahtjevi doveli do prekida rada nekih elektrana u saveznim državama California, Massachusetts te u nekoliko država Srednjeg Zapada.

“U područjima poput Srednjeg Zapada, gdje je voda vrlo rijedak resurs, niz elektrana je prestalo s radom, ali to je i problem koji pogađa sve dijelove Sjedinjenih Država,” istice Alexander Ochs.

David Brown je regionalni direktor Nacionalna uprava za ocean i atmosferu (NOAA), za južna područja Sjedinjenih Država. NOAA prikuplja podatke o klimatskim uzorcima. Suša na američkom Jugozapadu, kaže, najgora je u zadnjih sto godina i uzrokuje promjene u industriji energije. “Kompanije za proizvodnju energije također moraju biti efikasnije po pitanju korištenja vode, bilo to za proizvodnju energije u tvornici ugljena ili u eksploataciji prirodnih resursa, za proces zvan fracking, hidraulično drobljenje za ekstrakciju prirodnog plina. Te kompanije shvaćaju da su vodeni resursi pod sve većim pritiskom i da će se, s klimatskim zatopljavanjem, trend nastaviti.”

Vodeni sustavi na američkom Jugozapadu, dodaje David Brown, bit će, tokom idućih nekoliko desetljeća, pod velikim stresom.

U Sjedinjenim Državama poljoprivredna je industrija glavni potrošač vode, za njom odmah proizvodnja energije.

Konkurentni zahtjevi i potrebe za vodenim resursima, koje nameće rastuća populacija i poljoprivredna i energetske industrija, zahtjevat će, po mišljenju stručnjaka, donošenje teških odluka, na razini lokalnih i savezne vlade.

XS
SM
MD
LG