Linkovi

SAD: I to je Amerika


Kako preživjeti čak i eksploziju nuklearne bombe...? Stanujući u stanu napravljenom u bivšem silosu za interkontinentalne balističke rakete.
Kako preživjeti čak i eksploziju nuklearne bombe...? Stanujući u stanu napravljenom u bivšem silosu za interkontinentalne balističke rakete.

Građevinski poduzetnik Larry Hall kupio je napušteni silos, korišten za držanje interkontinentalne rakete, i adaptirao ga za luksuzno stanovanje.

Strahujete od nuklerne eksplozije, bojite se terorističkog napada, plaši vas mogućnost radio-aktivnog ozračenja, ne spavate zbog mogućih sunčevih toplotnih oluja....? Amerikanci, naravno oni koji to sebi finansijski mogu priuštiti, ne moraju da brinu, strahuju, plaše se.... Mogu kupiti luksuzni apartman u napuštenom atomskom silosu, adaptiranom u kompleks za višegodišnje bezbrižno stanovanje i življene. Taj napušteni silos, sada moderni stambeni prostor nalazi se nedaleko od Concordie, grada u američkoj saveznoj držav Kansas.

Građevinski poduzetnik i investitor Larry Hall kupio je silos nakon što je 1965. godine napušten i njegovu unutrašnjost adaptirao za vrlo luksuzno stanovanje:

"Bio je to silos za nuklearne balističke rakete tipa Atlas. Za gradnju novog, suvremenog silosa trebalo bi 120 miliona dolara."

Kolika je ukupna cijena "Stanova za opstanak," kako je Larry Hall nazvao taj projekat, je poslovna tajna. Nekadašnji silos sada je stambeni kompleks na 14 nivoa povezanih liftom, 25 metara dugim bazenom za kupanje, suvremenim kinom, zidom za penjanje... Sanbdijevanje vodom i strujom takođe je na najvišem tehničko-tehnološkom nivou.

"Ako dođe do redovnog prekida snabdijevanje strujom, automatski se uključuje primarni generator, a ako treba i sekundarni. Imamo i naše vlastite elektro-turbine i akumulatorsku stanicu" – ističe Larry Hall.

U 14 kulsuznih stanova stanari mogu živjeti i do pet godina bez ikakvog vanjskog kontakta. Jedan cijeli nivo odvojen je za skladištenje hrane, a veliki akvariji su zapravo uzgajališta svežeg povrća i ribnjaci. Specijalnim prozorima čija je pojedinačna cijena 15 hiljada dolara stvara se utisak življenja na površini zemlje.

"Ako želite u prozorima gledati proljeće, ljeto, jesen u New Yorku, ako želite imati osjećaj da ste u San Francisku, ili bilo kojem drugom mjestu, koristimo snimke visoke rezolucije koje možemo projicirati 24 sata dnevno" – „otkriva tajnu“ pogleda u vanjski svijet Larry Hall.

Površina stana koji se prostire na jednom cijelom nivou je preko 170 kvadratnih metara. Cijena.... od 3 miliona dolara, pa naviše. Stan koji zauzima polovinu jednog nivoa košta oko milion i po dolara. Kupiti se mogu samo za gotovinu. Većina sadašnjih vlasnika stanova u bišem silosu provodi dio godišnjeg odmora, ili ih koriste kao luksuzne vikendice.

Za dječake,Leightona i Luke-a, sinove jednog od vlasnika stanova, biti u nekadašnjem silosu je vrlo zabavno:

"Osjećam se kao niko drugi. Tu sam, podosta ispod površine zemlje, a imam, recimo, visoki zid za penjanje."

"A ja opet imam osjećaj kao da nisam pod zemljom, kao da sam u normalnoj kući."

Svi stanovi u bivšem silosu su prodani. Adaptacija drugo sličnog je u toku, a pola stanova je već kupljeno.

Kupuju oni koji sebi mogu priuštiti ekstravaganciju te vrste.

SAD: I to je Amerika
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

XS
SM
MD
LG