Linkovi

Novi superjunaci stripova - na novim američkim lokacijama


Novi superjunaci stripova - na novim američkim lokacijama
Novi superjunaci stripova - na novim američkim lokacijama

Christopher Yost, autor najnovije serije o superjunaku Scarlet Spideru, kaže da je Houston sjajna destinacija koja pruža bezbroj mogućnosti za nove avanture, na oduševljenje tamošnjih građana i ljubitelja stripova

Ljubitelji stripova već desetljećima uživaju u avanturama Marvelovih superjunaka kao što su Spiderman, Hulk i kapetan Amerika. Međutim, kako su video igrice sve popularnije, a na internetu se može pronaći zabava bilo koje vrste, crtači stripova morali su prilagoditi radnju i i tematiku svojih priča. Autori stripova sada predstavljaju svoje likove i priče u raznim krajevima Amerike.

Obožavatelji stripova iz Houstona, ali i ostalih dijelova Amerike, došli su u prodavaonicu stripova “Osma dimenzija” kako bi upoznali autora nove serije stripova Marvel Comics pod nazivom “Scarlet Spider,” čija je radnja smještena upravo u tom gradu.

“Scarlet Spider” je superjunak iz Houstona, koji je nastao po uzoru na Spidermana. Osamnaestogodišnja Stephanie Burgess prepoznaje neke dijelove grada:

“Bilo je super kad sam, listajući strip, vidjela neke zgrade koje su izgledale poznato.”

Bio je to dobar dan za vlasnika prodavaonice Jeremyja Bullocha, kojem se također sviđa što je radnja ovog stripa smještena u njegov rodni grad:

“Ja sam vlasnik prodavaonice stripova, ali sam prvenstveno ljubitelj stripova, tako da sam vrlo uzbuđen zbog ovoga”.

Jeremy Bulloch objašnjava da ova serija također pomaže u prodaji starijih stripova, koji se često prodaju po puno višoj cijeni zbog interesa kolekcionara:

“Mentalitet kolekcionara igra veliku ulogu u industriji stripova i to je ono što ovaj posao čini zanimljivim”.

Ove knjige privlače i mlade i starije čitatelje.

“Moji roditelji bili su vlasnici samoposluge, a mi bi stajali ispred kioska sa stripovima i sve ih uvijek pročitali”.

Mnogi ljubitelji kažu da im se sviđaju opisi izmišljenih junaka i svjetova u kojima žive. Autor najnovije serije “Scarlet Spider,” Christopher Yost, pokušava stvoriti svijet s kojim će se čitatelji moći poistovjetiti:

“Stripovi su, u neku ruku, nova mitologija, i ako pogledate filmove i video igre, svi veći ljetni hitovi napravljeni su po stripovima.”

Većina Marvelovih junaka smještena je u New York, no Marvel Comics nove heroje sada smješta i u druge američke gradove kao što je Houston. U njemu Christopher Yost vidi bezbroj mogućnosti za nove avanture:

“Houston mi je izgledao kao sjajna destinacija jer - kao prvo - još nije otkriven u Marvelovom svijetu, a osim toga, ima dosta potencijala jer se nalazi blizu Meksika i Meksičkog zaljeva”.

Christopher Yost dodaje da će se radnja sljedeće epizode odvijati na jednoj naftnoj platformi u Meksičkom zaljevu. Ilustrator Ryan Stedman za scene u prvom dijelu serijala koristio je fotografije s interneta, ali sada će i sam krenuti u obilazak Houstona, uz pratnju svojih rođaka koji žive u gradu:

“Krenut ćemo u obilazak grada, kojeg ću fotografirati i pokušati osjetiti kako diše da bih kasnije mogao dodati detalje koji su u stripovima jako važni.”

Međutim, nameće se pitanje - s obzirom na obrazovanost djece u Sjedinjenim Državama, zar ona ne bi trebala čitati “prave knjige?” Ne bi - smatra učiteljica četvrtog razreda osnovne škole i ljubiteljica stripova, Debbie Cook:

“To je isto čitanje. Štogod da čitaju, djeca će postati bolja u čitanju i razumijevanju tog što čitaju. Zato ih potičem da čitaju ono što im se nađe pri ruci.”

Dakle, stripovi mogu biti korisni i za odrasle - iako autor Jeremy Bulloch kaže da je njihova primarna i najvažnija uloga ipak zabava.

XS
SM
MD
LG