Linkovi

Krenuo Italo!


U Italiji je počeo prometovati prvi u Evropi privatni, superbrzi vlak. Neke druge evropske zemlje mogle bi se povesti za primjerom Italije i privatizirati svoje željezničke sustave što bi kreiralo nova radna mjesta i otvorilo i ojačalo konkurentnost na tržištu

Novi “Italo” vlak može razviti maksimalnu brzinu od 360 km na sat. Vlasnik je kompanija NTV, koju je osnovala skupina talijanskih poduzetnika na čelu s Lucom di Montezemolom, vlasnikom Ferrarija, uloživši u projekt milijardu eura.

Najveći je uspjeh, međutim, u tome, kaže Di Montezemolo, što time započinje liberalizacija željezničkog transporta.

“Talijanski će putnici, isto tako i stranci, imati mogućnost i slobodu biranja jer okončan je jedan od najstarijih monopola u našoj zemlji.”

Putnici će od konkurencije, dodaje on, imati stvarne prdnosti. Cilj je –preuzeti, do 2014. godine, četvrtinu tržišta od od željezničke mreže Trenitalia, koja je u državnom vlasništvu i ujedno najveći poslodavac u zemlji.

Stručnjaci kažu da bi novi vlak, unatoč teškim ekonomskim vremenima, mogao biti pozitivna promjena. Profesor Matteo Caroli, sa sveučilišta LUISS, u Rimu, kaže:

“Još uvijek smo drugi najjači proizvodni sustav u Evropi, iza Njemačke, i mislim da je ono što se sada zbiva u željezničkom sustavu primjer snage našeg industrijskog sustava. Imamo financijskih poteškoća, kao i druge evropske zemlje, ali konkurentnost naših kompanija je visoka.”

Projekt je jedan primjer novih ambicija u talijanskoj ekonomiji – trećoj po veličini zemlji u Eurozoni, pod vodstvom premijera Marija Montija, koji nastoji oživjeti tromo gospodarstvo koje je bilo pod velikim utjecajem protekcionističkih tradicija.

Dvadesetpet vlakova za NTV je proizvela francuska multinacionalna kompanija Alstom. Pierre-Louis Bertina je direktor Alstoma:

“Ovaj je vlak četvrta generacija Alstom vlakova. Zadnja riječ, dakle, takva tehnologija ne postoji nigdje drugdje.”

Unutrašnjost vlaka je raskošna – kožna sjedala, veliki panoramski prozori, vagon s kinom. Tri različite klase pružit će putnicima mogućnost da biraju ono što njima odgovara i što najviše odgovara njihovom džepu. Komercijalni direktor NTV-a Giuseppe Bonollo kaže da je kvalitet usluga vrhunski – visoka tehnologija, bežični priključak na internet, besplatan i dostupan svima i – po prvi put u svijetu, mogućnost direktne satelitske TV veze preko laptopa.”

Među putnicima na glavnoj rimskoj postaji Termini vladalo je uzbuđenje zbog uvođenja superbrzog vlaka, a bilo je i savjeta za uspjeh. “Čistoća, točnost i ljubaznost osoblja!”

Italo je usvojio i agresivnu politiku cijena, s popustom za unaprijed napravljene rezervacije. U međuvremenu, državna je željeznica također snizila cijene i poboljšala neke usluge.

Druge će evropske zemlje s velikom pažnjom pratiti da bi vidjele je li i u njihovom interesu slijediti primjer Italije.

XS
SM
MD
LG