Linkovi

Super utorak: Biden i Trump ostvarili očekivane pobjede


Biden Trump
Biden Trump

Aktuelni predsjednik SAD, demokrata Joe Biden i republikanac Donald Trump ostvarili su očekivane pobjede na stranačkim izborima u super utorak, pokazuju projekcije i gotovo je izvjesno da će njih dvojica, kao i prije četiri godine, ponovo će odmjeriti snage u borbi za mjesto u Bijeloj kući.

Biden je, prema projekcijama, trijumfovao ubjedljivo na demokratskim izborima u Vermontu, Iowi, Virginiji, Sjevernoj Karolini, Tennesseu, Oklahomi, Massachusettsu, Maineu, Arkansasu, Alabami, Texasu, Coloradu, Utahu, Minnesoti i Kaliforniji.

Trump je pobijedio u Virginiji, Sjevernoj Karolini, Tennesseeu Oklahomi, Maineu, Alabami, Massachusettsu, Arkansasu, Texasu, Coloradu, Minnesoti i Kaliforniji.

Nikki Haley, jedina Trumpova protivkandidatkinja, pobijedila je u Vermontu, što predstavlja iznenađenje. To joj je bila tek druga pobjeda, pošto je prethodno trijumfovala u Washingtonu.

Jedini poraz u super utorak Biden je doživio na Američkoj Samoi, maloj teritoriji SAD u južnom Pacifiku, gdje ga je pobijedio Jason Palmer sa 51 odsto prema 40, navodi AP. Palmer je investitor iz Baltimorea. Ovo nije prvi put da je Američka Samoa zabilježila iznenađujuće rezultate na stranačkim izborima. Tokom demokratske trke 2020, to je bilo jedino glasanje na kojem je pobijedio milijarder Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik New Yorka.

Ni Biden ni Trump nisu mogli danas da osvoje nominaciju. Međutim, pošto se bira više od trećine delegata koji će ovog ljeta glasati na stranačkim konvencijama, Biden i Trump su napravili ogroman korak ka osvajanju većine delegata i da, u narednih nekoliko nedjelja, osiguraju stranačku nominaciju na primarnim izborima.

Šta je rekao Biden, a šta Trump?

Predsjednik Biden kaže da su milioni Amerikanaca danas „jasno čuli svoj glas” i sugeriše da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko tijelo želi „da se bori protiv ekstremnog plana Donalda Trumpa da nas vrati unazad”.

On je istakao rezultate njegova administracija, uključujući poslove i plate, i upozorava da je nacija sada suočena sa „jasnim izborom” da li da nastavi u istom stilu ili da izabere svog rivala na takmičenju 2024.

Trump je „usredsređen na sopstvenu osvetu i odmazdu”, kaže Biden, i želi da „otkine osnovne slobode poput mogućnosti da žene same donose odluke o zdravstvenoj zaštiti”.

Pozvao je Amerikance da stanu u odbranu demokratije.

Trump je u obraćanju okupljenima u ljetovalištu Mar-a-Lago rekao da je „ovo veličanstvena noć”.

„Ne zovu ga super utorak bez razloga. Ovo je velika i veličanstvena noć”, rekao je bivši američki predsjednik komentarišući rezultate.

On tvrdi da su mu stručnjaci rekli da „nikada ništa nije bilo tako ubjedljivo” i da planira da inspiriše preokret zemlje.

Trump je osudio Bidenovu ekonomsku i spoljnu politiku, a posebno odnos prema imigraciji.

„Učinićemo Ameriku ponovo velikom, većom nego ikada ranije”, poručio je on.

Haley, koja je tvrdila da su i Biden i Trump prestari da bi se vratili u Bijelu kuću, provodila je izbornu noć gledajući rezultate u oblasti Charlestona u Južnoj Karolini, gdje živi.

Predstavnici njene kampanje naveliki su da, iako nije organizovan nijedan zvanični događaj u izbornoj noći, da je raspoloženje „zabavno” u štabu.

Trump je do danas porazio Haley na svakim primarnim izborima i stranačkim skupovima - kokusima do sada, iako je Haley u nedjelju pobijedila u Washingtonu, gdje je mala grupa od oko 2.000 republikanaca izašla da glasa u demokratama ubjedljivo naklonjenoj prijestolnici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG