Linkovi

SAD: Nadmoćno, ubjedljivo..... Clintonova i Trump


Hillary Clinton i Donald Trump, super-pobjednici super-utorka
Hillary Clinton i Donald Trump, super-pobjednici super-utorka

Super utorak je prošao. Naredni test za predsjedničke kandidate uslijediće za dva tjedna glasanjima u nekoliko velikih saveznih država.

Predsjednički kandidati Donald Trump, Republikanac, i Hillary Clinton, Demokrata, veliki su pobjednici jučerašnjih preliminarnih unutar stranačkih glasanja, održanih u 11 saveznih država. Za njih je super utorak bio krupan korak u procesu koji će na konvencijama Republikanske i Demokratske partije, biti okončan proglašavanjem kandidata i jedne i druge stranke za narednog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Donald Trump, pobjednik u 7 saveznih država, osporavan, hvaljen, kritkovan, podržavan, napada i branjen, je nakon jučerašnjeg velikog koraka ka stranačkoj nominaciji i onima koji ga podržavaju i onima koji su protiv njegove kandidature poručio:

"Ja sam ujedinitelj. Znam da će se ljudi pomalo teško uvjeriti u to. Ali, vjerujete mi, ja sam ujedinitelj. I kada završimo unutar-stranačku kampanju, ja ću se baciti na jednu osobu. To je Hillary Clinton."

Senator Ted Cruz pobijedio je u Teksasu, na domaćem terenu, i u susjednoj Oklahomi. Ostalim kandidatima, Republikancima sugerirao je da odustanu jer se samo on može suprotstaviti Donaldu Trumpu u utrci za stranačku nominaciju:

"Nakon ove noći jasno je da je moja kampanja jedina kampanja koja je može i koja će pobijediti Donalda Trumpa."

Senator Marco Rubio, nakon dosada jedine pobjede, sinoć u Minnesoti, aludirajući na Trumpa za kojim uveliko zaostaje, svojim pristalicama je poručio:

"Šaljemo poruku da predsjednik Sjedinjenih Država nikada neće i ne može biti varalica."

Unatoč uspjehu Donalda Trumpa, lideri republikanske većine u Kongresu, jasno su istakli da se Trump mora krajnje odlučno distancirati od pozitivnih komentara o njemu koje je izrekao bivši vođa rasno krajnje netolerantnog Ku Klux Klana. Govoreći o tome Paul Ryan, predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa, je istakao:

"Ako neko želi nominaciju Republikanske stranke, ne može biti neodređen, nedorečen. Mora odbaciti, jasno i glasno, svaku grupu i sve što je zasnovano na netoleranciji i licemjerju."

Na drugoj, Demokratskoj strani, jučerašnji super utorak bio je veliki dan za Hillary Clinton. Premoćnim pobjedama u 7 saveznih država osigurala je i premoćnu prednost za stranačku nominaciju i sada se može fokusirati na Republikance:

"Ulog u ovakvim izborima nikada nije bio veći. Retorika koju slušamo na drugoj strani nikada do sada nije bila prizemnija. Pokušaj dijeljena Amerike između njih i nas je neprihvatljiv i mi nećemo dozvoliti da se to desi."

Njen stranački rival Bernie Sanders pobijedio je u Vermontu, na domaćem terenu, i u manje značajnim Oklahomi, Coloradu i Minnestoti. Obećava da neće odustati:

"Nastavićemo našu borbu za ekonomsku pravdu, za socijalnu pravdu, za zdraviju okolinu, za svijet mira u svakoj od država."

Super utorak je prošao. Naredni test za predsjedničke kandidate uslijediće za dva tjedna glasanjima u nekoliko velikih saveznih država.

SAD: Nadmoćno, ubjedljivo..... Clintonova i Trump
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

XS
SM
MD
LG