Linkovi

Šta je super magla? Mješavina dima i guste magle izazvala smrtonosnu nesreću u Luizijani


Spasioci u blizini olupina nakon sudara više vozila na I-55 u Manchacu, La., ponedjeljak, 23. oktobra 2023.
Spasioci u blizini olupina nakon sudara više vozila na I-55 u Manchacu, La., ponedjeljak, 23. oktobra 2023.

Nacionalna meteorološka služba to je nazvala "super maglom" - kombinacijom gustog dima iz požara u močvarnim močvarama južne Luizijane i magle koja se često gusta u zraku u prohladnim jutrima bez vjetra.

Bila je to smrtonosna kombinacija ove sedmice. Dim se širi regijom od močvarnog požara istočno od New Orleansa u kombinaciji sa gustom maglom i smanjenom vidljivošću na autoputevima do skoro nikakva. To je izazvalo niz užasnih nesreća koje su dio međudržavnog autoputa 55 u blizini New Orleansa pretvorile u virtualno smetlište oštećenih i ugljenisanih vozila.

Zvaničnici su rekli da je u pitanju 158 vozila. Prijavljeno je 25 povrijeđenih, a broj poginulih u nesreći u ponedjeljak iznosio je sedam od utorka popodne.

Super magla i smog su obje vrste magle, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi. Ali smog – često problem u gradovima sa gustim automobilskim saobraćajem ili industrijom – nastaje kada se magla kombinuje sa dimom iz zagađivača. Može smanjiti vidljivost i predstavljati opasnost po zdravlje.

Izraz super magla opisuje maglu pojačanu dimom iz vlažnog, tinjajućeg organskog materijala, prema meteorološkoj službi. Može smanjiti vidljivost na manje od 10 stopa (3 metra).

KOLIKO ČESTO SE POJAVA SUPER MAGLA?
Meteorolog Tyler Stanfield iz ureda meteorološke službe u New Orleansu rekao je da događaji super magle "nisu pretjerano rijetki, ali im je potrebna savršena oluja uvjeta da bi se materijalizirali" i da se mogu dogoditi nekoliko puta godišnje. Vatromet može doprinijeti uslovima super magle, a Stanfield je rekao da se super magla pojavila tokom proslave četvrtog jula i Nove godine.

Stenfild je rekao da je veoma slab vetar i visok pritisak iznad regiona u ponedeljak zarobili vlagu blizu tla, što je opisao kao "prilično tipičnu pojavu magle". Vlažno lišće i grmlje koji su gorjeli rezultirali su vrlo slabom vidljivošću.

DA LI JE POŽAR ČESTI U MOČVARAMA LOUISIANA?
One se mogu smatrati močvarama, ali močvare se mogu isušiti, rekao je komesar za poljoprivredu Luizijane Mike Strain, posebno kada država pati od suše koja je doprinijela močvarnim močvarama i šumskim područjima. Kada se suva trava zapali, "sagoreva ne samo travu na vrhu, ona sagoreva kroz koru i sloj treseta ispod", rekao je Strain.

Ovakvi požari se događaju svake godine u južnoj Luizijani. Mogu biti uzrokovane udarima groma ili ljudima - lovcima koji žele da isprazne divljač, službenicima za divlje životinje koji rade kontrolirane opekotine kako bi promovirali novi rast, ili ponekad piromanima. Požari su obično u udaljenim, teško dostupnim područjima, što otežava borbu protiv njih kada izmaknu kontroli.

"Oni nisu nužno kao veliki požari van kontrole, ali na neki način tinjaju i proizvode dim", rekao je Stenfild, dodajući da mogu da traju nedeljama ili mesecima.

“To je jedan od onih fenomena koji bi, s klimatskim promjenama, mogli viđati češće”, rekao je Stephen Murphy, direktor programa upravljanja katastrofama na Tulaneovoj školi javnog zdravlja i tropske medicine. „Uslovi suše ovde dole su sigurno podstakli, bez namere, svu tu močvarnu vatru.”

DA LI SU SE USLOVI POBOLJŠALI?
Super magla se razvedrila do ponedjeljka uveče. Povećani vjetar i visoki pritisak kretali su se prema Gruziji, eliminirajući svaku neposrednu prijetnju ponavljanja super magle. U međuvremenu, rekao je Strain, nastavljaju se napori na gašenju močvarnog požara u blizini New Orleansa koji je izbacio veliki dio dima koji je doprinio nesrećama u ponedjeljak.

“Imamo dvije pumpe velike zapremine koje preplavljuju cijelo područje vodom”, rekao je Strain. „I dalje može da tinja, čak i kada izlazi. Nadamo se da ćemo značajno smanjiti količinu dima.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG