Linkovi

Summit u Turskoj fokusiran prvenstveno na jacanje borbe protiv ISIL-a i utvrdjivanje koordinacije medju silama


Antalya, Turkey, Nov. 15, 2015.

ANTALYA, TURKEY ,15 Novembra, 2015

Americki predsjednik Barack Obama je izjavio da ce Sjedinjene Drzave maksimalno pomoci Francuskoj u , kako je naglasio, lovu na pocinitelje napada u Parizu, I dodao kako namjerava udvostruciti americke akcije u cilju eliminacije Islamske drzave.

Gospodin Obama je ovo rekao danas nakon sastanka sa turskim predsjednikom Recep Tayyip Erdoganom, na pocetku odrzavanja summita G-20, u turskom ljetovalistu Antalya.

“Mi cemo udvostruciti nase napore , u suradnji sa ostalim clanicama koalicije, kako bismo donijeli mirnu tranziciju vlasti u Siriji, I eliminirali Daesh (ISIL), silu koja je uzrok tolike patnje za narod Sirije, Pariza, Ankare – I ostalih dijelova svijeta. " kazao je Obama. On je obecao solidarsnot sa Francuskom I jos jednom osudio uzasne napade od petka navecer.

" Ubojstva nevinih, zasnovana na izopacenoj ideologiji, nije napad samo na Francusku, niti na Tursku, to je napad na civilizirani svijet. " dodao je americki predsjednik, aludirajuci na dvostruke bombaske napade u Ankari prosli mjesec, kada je ubijeno preko 100 osoba.

Napadi u Parizu su promijenili ranije utvrdjeni dnevni red Summita u Turskoj, I postali su fokusom razgovora lidera 20 najvecih svjetskih ekonomija.

Borba protiv ISIL-a

PItanja ekonomije, I klimatskih promjena su tako pala u drugi plan na Summitu, a ocekuje se da najnoviji napadi utjecu na kosolidaciju svjetskih nastojanja I borbe da se rijesi rat u Siriji. ,

Inace, na nekoliko sati prije nego sto su se dogodili napadi u Parizu, savjetnica predsjednika za nacionalnu sigurnost, Susan Rice , je izjavila da ce Summit G-20 biti dobra prilika za razmjenu ideja o tome kako zaustaviti rat u Siriji. Rice je tom prilikom upozorila da ipak ne treba ocekivati velike pomake, vec treba gledati na Summit kao na nacin da se stavovi priblize I da se postigne odredjeni napredak po pitanju Sirije.

Sastanak o bezbjednosti

Prije nego sto je iz Washingtona krenuo u Tiursku, predsjednik Obama je odrzao sastanak sa svojim timom za nacionalnu sigurnost, od kojeg je dobio procjenu najnovije situacije.

Analiticari kazu da Obama zeli pojacati vojnu kampanju protiv ISIL-a, te da mu dvodnevni Summit pruza priliku da razgovara sa ostalim svjetskim liderima. Medjutim, francuski predsjednik

Francois Hollande je otkazao svoj dolazak na Summit.

Uloga Turske

Prvi sastanak predsjednika Obame u Antalyi je bio sa svojim tuskim kolegom Erdoganom, kljucnim partnerom u borbi protiv ISIL-a. Turska vec mjesecima izvodi racije protiv – kako tvrdi – celija ISIL-a, uglavnom na jugo-istoku, granici sa Sirijom I Irakom.

Turska je vlada prvo bila nevoljka da uzme ucesce u koaliciji predvodjenoj Washingtonom, ali je kasnije dozvolila koristenje vojnih baza , a potom se I sama pridruzila zracnim udarima.

Jos jednn prilicno komplicirani odnos jest onaj izmedju Obame I ruskog predsjednika Vladimira Putina, , koji otvoreno podrzava vladu u Damasku I predsjednika Bashara al Assada.

Obama - Putin ,Antalya, Turkey, Nov. 15, 2015.
Obama - Putin ,Antalya, Turkey, Nov. 15, 2015.

Kratki susret

Formalni susret izmedju Obame I Putina nije bio planiran, ali su se dvojica lidera rukovali danas kada je otvoren SummitAnaliticari kazu da su napadi u Parizu prakticki otvorili nova vrata za suradnju izmedju Washingtona I Moskve protiv terorista.

Cini se da je sastanak u Becu, pred danasnji Summit, na izvjestan nacin utabao stazu za novu suradnju, usprkos velikim razlikama.

Americki drzavni sekretar John Kerry I njegov ruski kolega Sergei Lavrov, sun a jucerasnjoj zajednickoj press konferenciji izjavili da su UN pristali da dovedu na razgovore predstavnike sirijske vlade I opozicije Assadu, radi razgovora o primirju – u narednih 6 mjeseci.

Koordinirani napadi u Parizu pokazuju da “nije vazno jesi li protiv Assada ili za njega – ISIL je neprijatelj! Kazao je Sergei Lavrov.

12,000 turskih vojnika I policijskih specijalaca je rasporedjeno u I oko grada gdje se odrzava Summit. Turski vojni zvanicnici kazu da je u pogonu 24 sata dnevno zracni obrambeni system – dok traje Summit.

XS
SM
MD
LG