Linkovi

Summit NATO saveza u Lisabonu prilika za proširenje odnosa s Rusijom


Summit NATO saveza u Lisabonu prilika za proširenje odnosa s Rusijom
Summit NATO saveza u Lisabonu prilika za proširenje odnosa s Rusijom

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen nedavno je izjavio je da će sastanak s ruskim čelnikom u Lisabonu biti prilika da se okrene nova stranica i pokopaju duhovi prošlosti

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev razgovarat će s čelnicima Sjeverno-atlantskog saveza prilikom zasjedanja tijela poznatog kao Vijeće Rusije i NATO-a. Radi se o sastanku koji se održava paralelno sa službenim summitom NATO saveza i mjestu na kojem se razgovara o pitanjima važnima za obje strane. Tijekom nedavnog puta u Moskvu glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen izjavio je da će sastanak s predsjednikom Medvjedevim u Lisabonu biti prilika da se okrene nova stranica i pokopaju duhovi prošlosti.

Jedno od ključnih pitanja je raketna obrana. Administracija bivšeg predsjednika Georgea Busha predložila je razmještanje raketa presretača u Poljskoj te povezane radarske postaje u Češkoj. Rusija se snažno usprotivila takvom planu kazavši da je usmjeren protiv Moskve što su američki dužnosnici negirali. Stručnjak za NATO savez pri sveučilištu Ohio Wesyleyan, Sean Kay, kaže da je predsjednik Obama rekonfigurirao plan raketne obrane u Europi.

"Administracija predsjednika Obame, po mom mišljenju vrlo mudro, promijenila je fokus na regionalne raketne obrane, kapacitete raketne obrane i slojeve raketne obrane koji već postoje za zaštitu vojnika, unutar NATO saveza."

Reakcija Moskve na najnoviji plan raketne obrane, premda ne u potpunosti pozitivna, daleko je tiša od protivljenja prijedlogu administracije predsjednika Busha. To je navelo dužnosnike NATO saveza da traže suradnju s Rusijom i o tome će se razgovarati na summitu. Bivši američki veleposlanik pri Sjeverno-atlantskom savezu u doba administracije predsjednika Billa Clintona, koji je sada stručnjak organizacije Rand Corporation, kaže da Rusija ublažava svoje stajalište.

"Rusi su uvidjeli da se svojim potezima izoliraju, a sada vide da bi mogli imati i nekakve koristi u smislu sigurnosti i industrije. Također možemo vidjeti da se gospodin Medvjedev udaljava od bivšeg predsjednika kroz poruku da je Rusima bolje da surađuju sa Zapadom, poglavito Europljanima, umjesto da stoje izdvojeno i uvijek se protive."

Očekuje se da će NATO savez razgovarati o povećanoj suradnji s Rusijom u Afganistanu. Rusija dopušta NATO-u da preko njenog teritorija do Afganistana prevozi opremu koja nije vojne prirode. Još jednom Robert Hunter.

"Mogućnost da se Rusija koristi kao opskrbna ruta, barem za neku robu, pomaže u olakšavanju pritiska na NATO snage u Afganistanu koje nailaze na probleme u tranzitu preko Pakistana."

NATO savez želi proširiti sporazum kako bi uključio transport i neke druge robe kao što su teški strojevi. Pored toga, NATO želi da Rusija osigura 20 helikoptera i obuku pilota za afganistansku vojsku. Sean Kay kaže da odnosi između Rusije i NATO saveza idu dalje od Afganistana.

"Odnosi između Rusije i NATO saveza imaju simboličnu i političku važnost. Ti odnosi, naime, mogu biti obnovljeni, započeti ispočetka, a dvije strane mogu zadržati instrumente suradnje koji postoje između Rusije i Zapada. Na kraju dana, Zapad treba Rusiju po nizu pitanja, od Sjeverne Koreje, Irana, Afganistana, a Rusi trebaju dobru volju Zapada po nizu drugih pitanja. Dakle interesi se miješaju, a odnosi između NATO saveza i Rusije dobro su sredstvo za kretanje tih procesa prema naprijed."

Analitičari kažu da je jedno od ključnih prijepornih pitanja riješeno, a to je daljnje širenje Saveza na istok čemu se Moskva snažno usprotivila. Na summitu u Lisabonu neće doći do primanja novih članica u Savez. Kako izgleda, širenje NATO-a za sada je zaustavljeno.

XS
SM
MD
LG