Linkovi

Čelnici dviju najvećih svjetskih ekonomija - SAD-a i Kine - završili dvodnevni summit u Kaliforniji


Dvodnevni summit predsjednika Obame i kineskog čelnika Xija Jinpinga, u Kaliforniji, završen je i tumači se kao novi, svježi početak složenim, često zategnutim odnosima.

Čelnici dviju najvećih svjetskih ekonomija započeli su neformalne razgovore u petak navečer, na posjedu Sunnylands, kraj Los Angelesa. Bio je to njihov prvi susret otkako je predsjednik Xi preuzeo dužnost, u ožujku.

Nakon razgovora koji su trajali više od dva sata, Obama i Xi su, kasno u petak navečer, novinarima izjavili da su složni po pitanju nužnosti zajedničkog rada kad je riječ o cyber-sigurnosti. Predsjednik Xi je izrazio nadu u to da Kina i Sjedinjene Države mogu graditi novi model suradnje, novi model odnosa dviju velikih zemalja.

U nedavnim izvještajima Kina se optužuje za krađu američkih vojnih i trgovinskih tajni putem cyber-špijunaže. Kina optužbe odbija i ističe kako je i ona žrtva hakerskih napada.

Američki dužnosnici opisuju kalifornijski susret kao priliku za predsjednika Obamu i predsjednika Xija za otvoreni razgovor o problemima koji pogađaju obje zemlje.

Dvojica su čelnika trebala razgovarati i o kineskoj zabrinutosti zbog sve većeg američkog angažmana u azijsko-pacifičkom području kao i o kineskim zahtjevima za lakši pristup američkom tržištu. I nuklearni program Sjeverne Koreje trebao je biti prioritetna tema.

Sjeverna Koreja je vrlo ovisna o Kini za pomoć i trgovinu. Beijing održava tijesne odnose s Pjongjangom, ali ratoborna retorika Sjeverne Koreje, lansiranje rakete i drugi nuklearni test tijekom protekle godine stavili su na kušnju i kinesku strpljivost. Predsjednik Xi je apelirao na sjevernokorejske dužnosnike da se vrate na pregovore o nuklearnom razoružanju.

Kineski je predsjednik u Sjedinjene Države stigao u čevrtak, nakon posjeta Meksiku, Kostariki i Trinidadu.

Njegov prvi susret s predsjednikom Obamom bio je planiran za rujan, na summitu G20, u Rusiji. No, obje su se strane složile da je poželjno i potrebno da susret održe ranije.
XS
SM
MD
LG