Linkovi

Započeo summit G 20 u Mexicu


Lideri 19 zemalja i predstavnici Evropske Unije počeli su se danas okupljati u meksičkom odmaralištu na obali , Los Cabosu, na dvodnevni summit.Većina pitanja o kojima će se razgovarati, su zasjenjena velikom financijskom krizom u Evropi. Ipak, zvaničnici koji se okupljalu u Los Cobosu, kkažu da je prioritet dogovoriti se o pomoći zemljama koje su u mnogo goroj situaciji.

Zvaničnici pri radnim grupama Grupe 20, kažu da će apsolutno nastaviti rad na ekonomskom razvoju i smanjenju siromaštva.

Predvidjeno je da se nasamo sastanu američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel, u daljem nastojanju da se iznadje rješenje za sveopću krizu EURA. Američki lideri takodjer planiraju historijski susret Obama Putin, gdje bi se razgovori fokusirali na situaciju i krvoproliće u Siriji, te rusku podršku režimu Bashara al Assada.

Predsjednik Obama i Vladimir Putin su u posljednje vrijeme imali prilično zategnute odnose, nakon majskih izbora u Rusiji. Predsjednik je poprilično odužio period dok konačno nije čestitao Putinu na novom predsjedničkom mandatu, a potom se Putin nije pojavio na summitu G8 u Camp Davidu.

Istodobno se uz svjetske lidere sastaju, na odvojenom skupu, ali u okviru summita, medjunarodni lideri iz svijeta biznisa, u nastojanju da ostvare suradnju s vladama po pitanjima kakva su ekonomski razvoj.
XS
SM
MD
LG