Linkovi

Sukobi u Gazi, stradalo najmanje dvanaestero Palestinaca


Sukob izraelske vojske i Palestinaca u pojasu Gaze
Sukob izraelske vojske i Palestinaca u pojasu Gaze

Najmanje dvanaestero Palestinaca je ubijeno, a stotine su povrijeđene na jednim od najvećih demonstracija u Gazi na kojima su se Palestinci sukobili sa izraelskim snagama, saopštili su zvaničnici u Gazi.

Jedan od poginulih je imao 16 godina, a uglavnom su svi stradali u razmjeni vatre, rekli su palestinski ljekari. Tvrde da je izraelska vojska pucala na demonstrante i da su koristili gumene metke i suzavac.

U izraelskoj vojsci kažu da su trupe upotrebile sredstva za razbijanje demonstracija, a da su oni koji su protestovali bacali kamenje i palili gume.

I na Zapadnoj obali održani su manji protesti. Na onom najvećem, u Gazi, palestinska omladina je ignorisala upozorenja izraelske vojske da se skloni.

Palestinci su protestom obiljležili Dan zemlje – kada je 1976. izraelska vojska, tokom demonstracija, ubila šestoricu Arapa.

Tenzije su povišene na Veliki petak kada su izraelske vojne snage u stanju pripravnosti i Palestincima ograničavaju kretanje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG