Linkovi

U sukobu turskih i sirijskih snaga ubijena četiri turska i šest sirijskih vojnika


Uništena zgrada nakon vazdušnog udara u gradu Arihu, pokrajina Idlib, Sirija.
Uništena zgrada nakon vazdušnog udara u gradu Arihu, pokrajina Idlib, Sirija.

Turska je gađala ciljeve u sjevernoj Siriji, odgovarajući na granatiranje koje su izvele snage sirijske vlade i u kojima su ubijena najmanje četiri turska vijnika, saopštio je turski predsjednik u ponedjeljak. Posmatrači sirijskog rata saopštavaju da je šest sirijskih vojnika takođe ubijeno.

Razmjena vatre, koja je uslijedila nakon što je veliki turski vojni konvoj ušao u sjevernozapadnu sirijsku pokrajinu Idlib, posljednje uporište pobunjenika u Siriji, vjerovatno će uvećati tenzije između dvije susjedne zemlje, pošto su do sada direktni sukobi poput ovog bili rijetki.

Ranije danas, ministar nacionalne odbrane Turske rekao je da su turske snage poslate u Idlib kao pojačanje i da su tamo napadnute, uprkos prethodnom slanju njihovih koordinata lokalnim vlastima. On je saopštio da su turske snage odgovorile na napad i uništile ciljeve. Pored četvoro ubijenih turskih vojnika, devetorica su povrijeđena.

Obraćajući se novinarima prije odlaska u posjetu Ukrajini, predsjdnik Turske Rečep Tajip Erdoan rekao je da je turska artiljerija pogodila nekih 46 ciljeva. Erdogan je rekao da su turski borbeni avioni takođe bili umiješani u sukob i da je na sirijskoj strani bilo između 30 i 35 žrtava, ali nije ponudio više dokaza za tu tvrdnju.

"Oni koji testiraju tursku odlučnost tako groznim napadima razumjeće svoje greške", rekao je Erdogan. On je dodao da je Rusiji saopšteno da Ankara neće trpiti nikakvu "situaciju u kojima nam se spriječava" da odgovaramo na sirijske napade.

"Nije moguće da ostanemo mirni nakon što su naši vojnici poubijani", rekao je Erdoan.

Ruska vojska sapštila je da su njene vazdušne snage preuzele kontrolu kasno u ponedjeljak nad zonom deeskalacije u Idlibu, nakon napada turskih snaga. Ruski vojni Centar za pomirenje u Siriji saopštio je da je "ruske vazdušne snage konstantno nadziru" vazdušni prostor.

Razmjena vatre u ponedeljak dogodila se u blizini sirijskog strateškog grada Sarakeba, tvrdi Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa sa sjedištem u Londonu koja preko mreže aktivista na terenu posmatra rat u Siriji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG