Linkovi

Sudska odluka o razdvojenoj djeci novi problem za Trumpa


Immigration Separating Families
Immigration Separating Families

Administracija predsjednika Donalda Trumpa suočava se s novom parnicom koja se odnosi na razdvajanje porodica na granici s Meksikom, pišu svjetski mediji, s kojom se traži spajanje većeg broja djece odvojene od roditelja u protekle dvije godine.

Hiljade života

Odluka kalifornijskog suda prema kojoj će američka vlada najvjerovatnije morati da ujedini veći broj migrantskih porodica razdvojenih na granici novi je udar na graničnu strategiju administracije predsjednika Donalda Trumpa o američko-meksičkoj granici, javlja agencija Reuters.

Sudija Okružnog suda SAD-a sa sjedištem u San Diegu, Dana Sabraw, kasno u petak izdao je preliminarno rješenje kojim bi se potencijalno proširio broj migranata uključenih u parničnu tužbu koju je podnijela Američka unija za građanske slobode.

Sabraw je još prošle godine naredio Trumpovoj administraciji da ponovo ujedini više od 2.800 djece migranata koji su od maja 2018., sprovođenjem vladine politike zvane “nulta tolerancija”, odvojeni od svojih roditelja na granici s Meksikom. No, prema novoj odluci broj porodica koje moraju biti ponovo ujedinjene se povećao, što je odgovor na izvještaj internog nadzornog tijela američkog Odjela za zdravstvo i ljudske službe u kojem se navodi da je od ljeta 2017. od porodica odvojeno hiljade djece.

„Obilježje civilizovanog društva mjeri se načinom na koji ono tretira svoje ljude i one koji se nalaze unutar njenih granica“, rekao je sudija Sabraw u svojoj odluci, ističući kako je sadržaj izvještaja “nesporan”, a u kojem se navodi da je vlada prije zvanične najave sprovođenja nulte tolerancije, počela razdvajati djecu od roditelja koji su pokušavali ući u SAD, prenosi Reuters.

„Sud je jasno stavio do znanja da su u pitanju hiljade života djece i da administracija Trumpa ne može jednostavno ignorisati štetu koju je prouzrokovala“, izjavio je Lee Gelernt, glavni odvjetnik u tužbi za razdvajanje obitelji.

Razdvajanje i nakon Trumpove odluke

Gotovo devet mjeseci nakon što je administracija Donalda Trumpa službeno ukinula svoju politiku razdvajanja odvajanja migrantskih porodica koje su ilegalno prešle granicu, više od 200 djece migranata je odvojeno od roditelja i rodbine i stavljeno pod institucionalnu skrb, te je nekoliko mjeseci provelo u skloništima i hraniteljskim domovima - hiljadama kilometara daleko od rodbine, piše The New York Times.

Najnoviji podaci, dostavljeni saveznom sudiji, koji su pratili jedan od najkontroverznijih poteza u okviru imigracione politike predsjednika Trumpa pokazuju da je 245 djece odvojeno od svojih porodica nakon što sud naredio da vlada treba obustaviti takvo sprovođenje politike granične kontrole.

“Uprkos najavi predsjednika Trumpa od 20. juna prošle godine da se ukida razdvajanje, ta praksa nikada nije potpuno obustavljena”, piše NYT i dodaje da su se neka od novijh slučajeva odvijala bez jasne dokumentacije, što bi moglo otežati pronalazak te djece.

Kolumnista NYT Nicholas Kristof navodi primjer oca i kćerke koji su bježeći od bandi u Gvatemali ušli u SAD i od službenika granične police zatražili azil. Iako se događaj desio 20. avgusta prošle godine - dva mjeseca nakon Trumpove objave o obustavi razdvajanja porodica - zvaničnici su odmah razdvojili oca Klementea od njegove 15-ogodišnje kćerke, i tako ih držali odvojene punih šest mjeseci.

Kristof također dodaje da su službenici sada manje skloni da razdvoje roditelje od djece, ali da i dalje razdvajaju bake i dede od unuka, braće i sestara.

“Dakle, da, predsjedniče Trump, u pravu ste da postoji hitan slučaj na granici. To je humanitarna kriza porodičnog razdvajanja, čemu ste i vi doprinijeli”, napisao je Kristof ističući kako hitni slučaj na granici uključuje i fizičko i seksualno zlostavljanje djece imigranata u SAD-u, te da podrazumijeva sistematsku obmanu iz Washingtona.

List također dodaje da se nova razdvajanja dešavaju “usred dosad nezabilježenog priliva migrantskih porodica prema južnoj granici što naglašava neuspjeh tvrdokorne politike Trumpove administracije da ih odvrati”. U februaru je pogranična patrola uhapsila 76.103 migranata, među kojima je bilo oko 40.000 članova porodica, što je za dvije trećine više nego u januaru, navodi The New York Times.

Razdvajanje bez sistema praćenja

Britanski The Guardian piše kako će sudija kalifornijskog Okružnog suda Dana Sabraw razmotriti naredne korake 28. marta, a da bi prvi korak mogao da bude identifikacija razdvojenih porodica - što nije lak zadatak, jer vlada tvrdi da u to vrijeme nije imala adekvatan sistem praćenja.

Administracija je ranije tvrdila da bi bilo teško identifikovati porodice i da bi to bilo “značajno opterećenje” za administraciju, te da djeca više nisu bila u njihovim prihvatnim centrima i da bi izmještanje iz trenutnih domova vjerovatno značilo emotivna oštećenja za djecu. S ovim tvrdnjama sudija Sobraa, u svojoj odluci ispisanoj na 14 stranica, nije se složio, napisao je Guardian.

Sabraw je napisao da bi identifikovanje razdvojenih roditelja i njihove djece "moglo biti opterećujuće, ali jasno je da se to može učiniti".

Jallyn Sualog, zamjenik direktora Ureda za raseljavanje izbjeglica, rekao je u sudskom podnesku da će trebati vremena i resursa kako bi se razmotrio svaki od 47.083 slučaja koji se odnosi na period između 1. jula 2017. i sudske odluke od prošle godine. Takav zadatak bez “brzog, dramatičnog širenja” kadrovske popunjenosti bi “značajno ugrozio” operacije, rekao je Sualog.

Pitanje utvrđivanja broja i statusa djece

Prema pisanju The Washington Post konačnu odluku o tome hoće li od Trumpove administracije tražiti da pronađe preostale porodice sudija će donijeti krajem marta.

Međutim, Sabraw je već rekao kako "sud ima obavezu da riješi to pitanje," posebno za roditelje koji su možda deportovani bez svoje djece, čime je, kako je rekao, zbog upitne akcije vladinih zvaničnika vjerovatno stvoren veliki broj djece siročadi.

"Očigledno", napisao je sudija, “pitanje utvrđivanja broja i statusa djece odvojene od roditelja - koje su u bilo koje vrijeme ušle pod (državnu) brigu zbog politike uprave o razdvajanju porodice - neće nestati."

Američka unija za građanske slobode, koja zastupa roditelje u tužbi, pozdravila je odluku i rekla da će od sudije Sobraua zatražiti da naloži Trumpovoj administraciji da dostavi imena i kontaktne informacije svih razdvojenih porodica, kao što su to učinili za one koji razdvojeni prošlog proljeće, među kojima je oko 500 roditelja deportovano bez djece, napisao je WP.

Očaj roditelja i defanziva administracije

“Na graničnom prijelazu u pustinji, više od dvadesetak roditelja postrojilo se tražeći azil, odlučni da se ponovo spoje sa svojom djecom nakon što su deportovni bez njih. Migranti su putovali iz Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora. Većinu njihove djece američka vlada je odvojila prošle godine”, napisao je CNN. U razgovoru s advokaticom koja je prije sedmicu dana zajedno s roditeljima stajala na graničnom prijelazu u blizini San Diega, CNN saznaje da su neki roditelji posljednji put vidjeli svoju djecu prije osam ili devet mjeseci, te da više ne žele čekati.

U tekstu se navodi da je “samo nekoliko dana kasnije i hiljadama kilometara dalje sekretar za unutrašnju sigurnost sigurnost Kirstjen Nielsen, u sali za sastanke u Washingtonu, prikazala dramatično drugačiju sliku - rekavši kako nijedan roditelj nije deportovan bez višestrukih mogućnosti da sa sobom povede svoje dijete.”

CNN ističe da ova dva događaja ilustruju duboku podijeljenost između Trampove administracije koja brani politiku “okončanja nulte tolerancije” a što je prema tvrdnjama eksperata razorna stvarnost s kojom se razdvojene porodice još uvijek suočavaju.

“Razdvajana djeca, u dobi između šest i 18 godina, raštrkana su širom Sjedinjenih Država. Neki ostaju u vladinom pritvoru, neki su predati drugim članovima porodice, a neki su u udomiteljstvu”, napisao je CNN naglašavajući kako je kriza porodičnog razdvajanja daleko od kraja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG