Linkovi

Suđenje Dodiku: Saslušan svjedok iz SIPA-e, od dva se odustalo


Milorad Dodik pred Sudom BiH. (Foto: BIRN BiH)
Milorad Dodik pred Sudom BiH. (Foto: BIRN BiH)

Prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za nepoštovanje odluka visokog predstavnika ispričao je kako je preduzimao službene radnje tokom istrage u ovom predmetu.

Dragan Kremenović iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kazao je da je, po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, saslušao Dodika i drugooptuženog Miloša Lukića, bivšeg vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, te izuzeo dokumentaciju iz prostorija predsjednika i Službenog glasnika.

Svjedok je potvrdio svoje potpise na više izvještaja o preduzetim radnjama i potvrdama o oduzimanju predmeta iz jula i avgusta 2023.

Odbrane su prigovorile na relevantnost iskaza ovog, kao i druga tri pozvana svjedoka, ističući da je sva dokumentacija dobrovoljno ustupljena. Na pitanja Dodikove Odbrane, Kremenović je rekao da nije uputio pisani poziv za saslušanje već je termin dogovorio sa šefom kabineta predsjednika Republike Srpske.

“S obzirom da se radi o štićenoj ličnosti, mi smo kontaktirali šefa kabineta“, rekao je svjedok.

On je potvrdio da je poslije saslušan u SIPA-i o službenim radnjama koje je preduzeo, ali nije mogao precizirati da li je znao napamet brojeve akata koji se navode u zapisniku, ili su tokom saslušanja koristili te akte.

Branilac Goran Bubić prigovorio je na zakonitost istrage, navodeći da Dodik nije unaprijed obaviješten u kom se svojstvu saslušava, jer mu nije dostavljen poziv, kao i da je nedopušteno da se tokom saslušanja svjedoka čitaju dokumenti.

Dodik je kazao da mu nije jasno zbog čega je pozvan ovaj svjedok kad je sva dokumentacija dostavljena i ostvarena saradnja u istrazi.

Kremenović je Odbrani potvrdio da je postojala oznaka da se hitno postupa. Braniocu je kazao da nije imao slučaj da je neka istraga trajala kraće od 28 dana, ali da to nije nemoguće.

Lukićevom braniocu Miljkanu Pucaru je kazao da je tokom istrage bio korektan odnos sa osumnjičenim i da su dostavljeni akti. Pucar je naveo da u ovakvim djelima zakon ne predviđa hitno postupanje.

Nakon pitanja sudije Sene Uzunović da li su i druga dva svjedoka pozvana na iste okolnosti i da potvrde autentičnost dokumenata iz istrage te izjašnjenja Odbrana da ne osporava autentičnost dokaza, Tužilaštvo je odustalo od saslušanja Petra Đukića i Brankice Milanović. Četvrta svjedokinja, koja je za danas bila pozvana na iste okolnosti, nije se pojavila zbog bolesti.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula 2023. godine u Banjaluci – svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a – preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Prije saslušanja svjedoka, Uzunović je napomenula da je Odbrana upoznata da je odbijen zahtjev za njeno izuzeće. Odbranu je interesovalo ko su osobe u pratnji troje tužilaca na ročištu i ko je glavni tužilac u ovom predmetu. Tužiteljica Biljana Golijanin je kazala da su s njima stručni saradnici, a da je nosilac predmeta tužiteljica Gordana Bosiljčić, koja nije mogla doći zbog bolesti.

Sudija Uzunović je navela planirane termine za nastavak suđenja u martu i aprilu, napominjući da će ubuduće suđenje moći biti odgođeno samo u slučaju opravdanog odsustva prvooptuženog zbog obaveza. Na ovom ročištu spojen je ponovo postupak Dodika i Lukića.

Branilac Bubić je rekao da je Dodik odsutan za planirano ročište naredne sedmice, pa je nastavak zakazan za 3. april.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG