Linkovi

Izdali ga konspiratori


Juče je u New Yorku, tačnije u Brooklynu, počelo sudjenje Adisu Medunjaninu, mladiću rodom iz Bosne, pod optužbom da je 2009. planirao samoubilački bombaški napad na njujorški sistem podzemnih željeznica.

Medunjanin je jedini kojemu će se suditi za, kako se navodi u optužnici, al-Qaidom inspirisanu zavjeru da trening kojeg je prošao u Pakistanu iskoristi za napad na njujoršku podzemnu željeznicu. Druga dvojica suoptuženih priznala su svoju krivicu za to djelo, i praktično će biti svjedoci optužbe - prema nagodbi postignutoj sa tužiteljima.

Adis Medunjanin, star 28 godina, američki državljanin rodjen u Bosni, na sudu se izjasnio da se ne osjeća krivim u slučaju kojeg je ministar pravosudja Eric Holder nazvao jednom od najvećih prijetnji za Ameriku nakon napada od 11. septembra 2001.

Medunjaninu se na teret stavlja da je sa dvojicom bliskih srednjoškolskih prijatelja u Queens-u sklopio zavjeru za napad, po nalogu al-Qaidinih operativaca u Pakistanu, sa navodnim motivom osvete za američki loš tretman muslimana.

Dvojica preostalih optuženih za istu zavjeru, Zarein Ahmedzay i Najibullah Zazi, obojica rodom iz Afganistana, pristala su da svjedoče o zajedničkom putovanju na obuku u Pakistan i da precizno opišu Medunjaninovo učešće u zavjeri.

Branilac Robert Gottlieb je pred sudom rekao da Medunjanin nikad nije imao namjeru da realizuje plan zavjere, da se iz Pakistana vratio ranije, i da su ga Zazi i Ahmedzay isključili iz svojih daljih planova.

Zazi je uhapšen 2009. nakon što je u New York dovezao detonatore i materijal za pravljenje eksplozivnih naprava. Medunjanin je uhapšen početkom 2010., nakon navodnog pokušaja samoubistva automobilom.

Ako bude osudjen, Medunjaninu prijeti kazna doživotnog zatvora. Kazne Zaziju i Ahmedzay-u biće izrečene kasnije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG