Linkovi

POSTUPCI ZA NAKNADU ŠTETE: Milioni maraka za sudije i tužioce


Kompleks u kojem su smješteni Sud i Tužilaštvo BiH, te Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Kompleks u kojem su smješteni Sud i Tužilaštvo BiH, te Visoko sudsko i tužilačko vijeće

Sudije i tužioci na državnom pravosudnom nivou, kao i stručno osoblje uspješni su u sudskim postupcima koje su pokrenuli radi novčane naplate na ime toplog obroka, prijevoza, regresa i odvojenog života.

Do sada je pravomoćno okončano 15 takvih postupaka na osnovu kojih je sudijama, tužiocima i stručnom osoblju Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) isplaćeno oko dva miliona i 600 hiljada konvertibilnih maraka (KM). Novi tužbeni zahtjevi konstantno pristižu.

Ovo je podatak koji je u Informaciji o postupcima navelo Pravobranilaštvo BiH, koje zastupa drugu stranu – državu.

Sudije, tužioci i stručno osoblje potražuju prava koja pripadaju i drugim uposlenicima i imenovanim osobama u institucijama BiH, odnosno isplatu naknada iz ranijeg perioda.

Osnov za potraživanje novca za topli obrok, prijevoz, regres i odvojeni život, sudije i tužioci nalaze u ranijim odlukama Ustavnog suda BiH. Tužbe su osnovane, stav je sudova - Općinskog suda u Sarajevu i Suda BiH - pred kojima se i vode postupci.

„Opredijelili su se za potraživanja tri godine unazad od trenutka podnošenja tužbe”, navodi Pravobranilaštvu o Informaciji o postupcima.

Aktivni postupci vrijednosti tri miliona KM

Pravobranilaštvo obrazlaže da je 15 postupaka koji su toku, a vrijednost isplate koja se potražuje iznosi oko tri miliona KM.

„Obzirom na osnov potraživanja, te navedene odluke sudova BiH, za očekivati je da će i predmeti u kojima još nije donesen odluka biti okonačni da se udovolji tužbenih zahtijevima tužitelja”, zaključuje Pravobranilaštvo.

Parlamentarna skupština BiH još nije postupila po nalogu Ustavnog suda BiH za usklađivanjem Zakona o platama u sudačkim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Za to vrijeme raste broj tužbi koje podnose sudije, tužioci i drugi uposlenici Suda i Tužilaštva BiH kojima potražuju novac za topli obrok, prijevoz, regres, odvojeni život i troškove smještaja.

Ova Informacija Pravobranilaštva danas će se naći na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG