Linkovi

Sudija Vrhovnog suda Thomas nije prijavljivao luksuzna putovanja


Sudija Clarence Thomas prilikom grupnog fotografisanja Vrhovnog suda u Washingtonu 23. aprila 2021. godine.
Sudija Clarence Thomas prilikom grupnog fotografisanja Vrhovnog suda u Washingtonu 23. aprila 2021. godine.

Sudija Vrhovnog suda SAD Clarence Thomas prihvatao je tokom protekle dvije decenije luksuzna putovanja od republikanskog megadonatora Harlana Crowa gotovo svake godine, a da ih nije prijavljivao na formularima za transparentnost finansijskih podataka, otkrila je ProPublica.

U dugačkoj priči objavljenoj u četvrtak, neprofitna organizacija za istraživačko novinarstvo pobrojala je različita putovanja na koja je Thomas išao jahtom i avionom Crowa, kao i odlaske u njegovo privatno odmaralište na planini Adirondack, na području New Yorka.

Prema navodima ProPublice, putovanje u Indoneziju iz 2019. godine moglo je koštati više od 500.000 dolara da je Thomas sam iznajmio avion i jahtu.

Sudije Vrhovnog suda, kao i njihove kolege sa federalnog nivoa, dužni su podnijeti godišnje izvještaje o finansijama, u kojima se od njih traži da navedu poklone koje su dobili.

Nije jasno zašto je Tohmas izostavio putovanja, ali prema vodiču o pravosudnoj politici koju je AP news proučio, hrana, smještaj ili zabava primljeni kao "lično gostoprimstvo bilo kojeg pojedinca" ne moraju se prijaviti ako su u ličnoj rezidenciji tog pojedinca ili njegove porodice.

Istovremeno, izuzetak od prijavljivanja ne bi trebalo da uključi "prevoz koji zamjenjuje komercijalni prevoz" i imovinu u vlasništvu pravnih lica.

Portparolka Vrhovnog suda potvrdila je da je dobila mail od AP-a u kojem se traži Thomasov komentar, ali nije dala dodatne informacije. ProPublica je napisala da Thomas nije odgovorio na detaljnu listu njihovih pitanja.

Prošlog mjeseca federalno pravosuđe pojačalo je zahtjeve za prijavljivanjem finansijskih podataka za sve sudije, uključujući i sudije visokih sudova, iako su noćenja u privatnim kućama za odmor u vlasništvu prijatelja i dalje izuzeta od toga.

Prošle godine pojavila su se pitanja o Thomasovoj etici kada je otkriveno da se nije izuzeo od izbornih slučajeva nakon izbora 2020. godine, uprkos činjenici da se njegova supruga, konzervativna aktivistkinja Virginia Thomas, obratila članovima Kongresa i Bijeloj kući kako bi pozvala na odbijanje prihvatanja rezultata izbora. Najnovija priča vjerojatno će pojačati pozive sudijama da usvoje etički kodeks i poboljšaju otkrivanje putovanja i drugih poklona.

U izjavi za ProPublicu, Crow je naveo da su on i supruga prijatelji Thomasa i njegove supruge od 1996. godine, što je pet godina nakon što se Thomas pridružio Vrhovnom sudu. Crow je rekao da se "gostoprimstvo koje smo godinama iskazivali Thomasovima ne razlikuje od gostoprimstva koje smo iskazivali našim brojnim drugim dragim prijateljima", te da par "nikada nije tražio takvo gostoprimstvo".

Dodao je da "nikada nismo postavljali pitanja o predmetu koji je u toku ili o predmetu na nekom nižem sudu, a sudija Thomas nikada nije diskutovao o tome, te nikada nismo pokušali uticati na sudiju Thomasa po bilo kojem pravnom ili političkom pitanju."

ProPublica je navela da Thomas gotovo svakog ljeta, duže od dvije decenije, ljetuje u raskošnom odmaralištu Topridge čiji je vlasnik Crow. Tokom putovanja iz 2017. godine, među ostalim gostima bili su rukovodioci kompanije "Verizon and PricewaterhouseCoopers", vodeći republikanski donatori i jedan od lidera pro-biznis konzervativne organizacije "American Enterprise Institute".

Crow je napisao da nije "svjestan da je iko od naših prijatelja ikada lobirao ili želio uticati na sudiju Thomasa u bilo kojem slučaju - i nikada ne bih pozvao bilo koga za koga vjerujem da je imao namjeru to učiniti."

Otkrivanje raskošnih putovanja u suprotnosti je s onim što je Thomas izjavljivao o preferiranim načinima putovanja. Thomas, koji je odrastao u siromaštvu u Georgiji, govorio je kako uživa u putovanju svojim autobusom i da više voli "parkirališta Walmarta nego plaže".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG